maandag 13 juni 2016

Madame Rose

Rose is a rose is a rose is a rose.......een mooie dichtregel!
Want de roos is de koningin van de bloemen in de tuin: prachtig en zeer aanwezig!
Ik las ergens: ga bij het combineren altijd uit van het belang van de roos, de begeleidende planten komen op de tweede plaats!  Ja zeg....kun je nagaan hoe belangrijk die koningin zich dan voelt....al die simpele onderdanen aan haar voeten om zo mooi mogelijk te kunnen verschijnen.....zo kan ik het ook!
Ze is ook zeer veeleisend: neemt geen genoegen met gewone, makkelijke grond om te groeien, wil het beste plekje in de tuin want ze houdt van warmte.... wil lekker in de zon!
En natuurlijk wil ze licht en lucht want anders laat ze zien dat ze snel last heeft van allerlei ziektes.
De roos is dus een zeer gevoelig typje!
En wat betreft voeding is ze ook al zo kieskeurig: het beste is nog niet genoeg voor haar en één keer per jaar vind ze veel te weinig! En er moet toch beslist iets extra lekkers bij zoals kalium en magnesium.
Van dorst lijden moet ze ook niks hebben dus moeten haar verzorgers vaak een extra scheut water op haar teerbeminde wortels gieten.
Wat een verzorging heeft die kakmadam eigenlijk nodig!! Nog meer dan de hele tuin met gewone planten bij elkaar: je moet haar regelmatig op luizen controleren, goed snoeien met ingewikkelde regels erbij over ogen o.i.d., de snoeischaar moet scherp en schoon zijn (wie van de gewone planten vraagt daarom??) en al het afgevallen blad moet opgeruimd (en dat is vaak heel veel)....ja,ja!
Maar, als je dit allemaal weet, waarom zet je dan in vredesnaam een roos in je tuin?

Tegenover al die nadelen staat natuurlijk haar heerlijke geur, haar prachtige kleuren en gevulde of enkelvormige bloemen, haar romantische uitstraling, haar prachtige namen (alleen daarom zou je ze al in je tuin willen).....en het feit dat je met haar bloemen zo mooi kunt "stylen".
Vandaar dat die koningin, met al haar kapsones, toch bij mij in de tuin mag! Dit zijn een paar van die koninginnen:


Dit is een simpele koningin (waarschijnlijk van een klein landje) want deze zie je veel in het gemeente plantsoen. Maar wat ruikt ze heerlijk en wat een mooie bottels voor de jam geeft ze ons!
Deze botanische roos heet Dagmar Hastrup.
                                                                       De heerlijk, ruikende roos Constance Spry.


                                                 De kleinbloemige klimroos "Veilchenblau"met haar aparte kleuren.                                          Paul's Scarlet Climber: ze noemen het rood maar ik vind het meer donkerroze.                                                                De mooie, zachte kleur van "New Dawn".
                                                      De "Gentiliana" in de vroege ochtendzon.....hoe mooi!
                                                       En wat is het heerlijk om vaak wat met ze te "spelen" !
Maar ook de koningin moet inzien dat ze niet altijd de mooie koningin zal blijven, dat kun je al lezen in het oude poëzie-album van mijn moeder uit 1935:


Ook in mijn tuin verwelkt de roos en wordt ze er niet mooier op maar....ik heb wel enorm van hun bloei genoten en neem de nadelen dan maar voor lief!20 opmerkingen:

 1. Ja ja als je mooi bent mag je ook een beetje kapsones hebbem toch?
  Je krijgt voor alle ongemakken die een roos met zich mee brengt zoveel moois terug!
  We genieten er toch maar de hele zomer van.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je dat leuk geschreven. En het is zo waar..., ooit had ik borders vol met rozen, maar die verzorging, pfff. Heb ze er op een gegeven moment allemaal uitgedaan. Maar blijft een prachtbloem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je dat leuk geschreven. En het is zo waar..., ooit had ik borders vol met rozen, maar die verzorging, pfff. Heb ze er op een gegeven moment allemaal uitgedaan. Maar blijft een prachtbloem.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei...ik heb eigenlijk helemaal niets aan mijn rozen gedaan...zelfs geen mest...mijn man heeft ze...zeg maar...geknipt...zo met de tuinschaar, net of hij de heg aan het snoeien was, dus niks ogen tellen...ze staan onder platanen, dus water krijgen ze ook niet, want de boom neemt alles...en als je ziet hoe ze bloeien....niet normaal, ze hebben nog nooit zo mooi gestaan...geen luisje te bekennen...geen ziektes...ik begrijp er ook niets van...
  Maar mooi zijn je rozen in ieder geval, en de geur is niet te weerstaan.

  Fijne Week,
  Inge...my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jou verhaaltje zit weer vol met waarheid...wat zijn we eigenlijk gek he om 'haar' in de tuin te willen...
  Als je er over na gaat denken, vind ik een Zeeuws knoopje zeker zo mooi, en blijft veel langer goed...en zo zijn er zovele...ja ik moet je helemaal gelijk geven...maar ja, die namen en kleuren die ze heeft..dat is het voor mij....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Rozen zijn prachtig, in de vaas thuis of bij andere mensen in de tuin.....
  Mijn naast ons wonende oma was er, net als jij, dol op. Als lagere-school-kind moest ik haar altijd helpen in haar grote rozentuin. Wellicht reden dat ik ze zelf niet wil, maar deze 'koninginnen' blijven mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt gelijk. Een roos is allemaal gltz and glems. Maar dat mag toch best? Jij nederige tuinvrouw moet op je knieën ! Genoten van je post. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou snap ik het! De koningin voelt zich te goed voor mijn veldbloementuin. Bij mij doen ze het nooit! waaah alleen lady of the fairy maar ja die voelt zich daar natuurlijk thuis tussen de klaprozen. hihi
  Mooi hoor jou verzameling.
  Fijne dag
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Genoten van je rozenverhaal, temeer omdat het zo wáár is. Ik ben gewoon verslaafd aan die prachtige romantisch klinkende namen, vooral van de Franse dames. Het is echter aardig wat werk dat niet in verhouding staat tot de vrij korte periode dat ze op hun hoogtepunt zijn, maar ik zou ze niet willen missen en ja tegenwoordig staan ze helemaal op de eerste plaats, want de konijnen laten de volwassen heesters aardig met rust, dat kan ik niet zeggen van mijn Achilleas, Aquilegias, Dianthus, Asters enz., pffft.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. WAt heb je dit weer leuk geschreven zeg, over die koninginnen, met al hun kapsones. Maar ze zijn dan ook prachtig om te zien en wat hebben we er toch met z'n allen veel plezier van. Ik heb hier in mijn piepkleine tuintje twee rozen staan. De New Dawn, die ik dus helemaal niet goed gesnoeid heb, ze groeit alle kanten op behalve de goede en in het voortuintje staat een heel klein roosje, eens gekregen als kamerroosje van een tante. De naam weet in niet, maar ze heeft prachtige oranjerode bloemen.
  Jouw rozen zijn stuk voor stuk heel erg mooi, en rozen in een schaal met water, ik heb het inmiddels ook ontdekt.
  Fijne dag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij mij wil deze koningin niet, alleen de wildere soorten.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijk en zeer waar verhaal! Deze dame met kapsones verdiend alle eer door haar uiterlijk en geur, maar ze is niet makkelijk! Een diva onder de bloemen. Toch kan ik van haar 'onderdanen' en 'plebs' ook heel erg genieten hoor. En die zijn een stuk makkelijker: gewoon laten groeien-na de bloei snoeien-wachten op nóg een bloei-en anders heb je gewoon pech gehad. Punt! En toch heb ik een zwak voor deze diva...ze doet heel lang met haar bloemblaadjes ontvouwen (ja, een echte drama-queen!) maar als het zover is ben je trots dat ZIJ voor JOU bloeit! Tot de stortbui erover gaat...dag diva! Dan kun je haar beter meteen een kopje kleiner maken (zoals dat vroeger bij het Engelse koningshuis schering en inslag was) en haar laten schitteren in een schaal...Prachtig!! En ook je verhaal...!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat geniet ik toch weer van de manier waarop je het beschrijft. Rozen prachtig vind ik ze maar ik ben niet zo'n ster om ze mooi te houden. Ik heb ze staan in ons boshuisje en de onderkant is helemaal kaal. En ik zie veel groen en weinig roos helaas. Dankjewel nog voor je reactie op mijn blog. Ik weet dat het lettertype slecht te lezen is maar op de een of andere manier krijg ik de letter of heel erg klein of dit toch wel sierlijk lettertype hihi. Ik vraag mijn dochter wel of ze er naar kan kijken.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een veeleisende dame dus, waar je ook veel voor terug krijgt. Mijn buurvrouw heeft een muur vol rozen en doet nooit iets aan haar tuin...nou ja, zelden dan. Met hele warme dagen gaat zij echt niet met een gietertje rond, de planten doen het of ze doen het niet. Maar die rozen staan erbij alsof ze dagelijks flink in de watten worden gelegd. Misschien is het ene soort ook wel makkelijker dan het andere.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 15. hahaha geweldig verhaal Trijnie en idd wat een nuf . Maar wel een prachtige nuf. Zelf heb ik maar 1 roos en wel een potroos. Staat al een paar jaar in een emaille emmer en is niet zo veeleisend als die bij jou. De new dawn vind ik toch wel heel erg mooi van kleur.
  Geniet van je kakmadammekes en de rest van de regering :))
  Fijne dag
  liefs Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk verhaal weer!
  Ik hou erg van die Koningin hoor! En ze doet het hier ook goed gelukkig...af en toe spreek ik haar even streng toe,haha.
  Maar ze geeft ook de mooiste bloemen en de heerlijkste geur!
  Ik vind de schaal met afgeknipte bloemen erg mooi !
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je hebt een prachtige post gemaakt, een ode aan de konongin der bloemen...prachtige exemplaren en ja je moet ze vertroetelen, veel werk en dan nog je handen open aan de doornen....maar wil je ze missen ..echt niet. ALVAST een fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je hebt een prachtige post gemaakt, een ode aan de konongin der bloemen...prachtige exemplaren en ja je moet ze vertroetelen, veel werk en dan nog je handen open aan de doornen....maar wil je ze missen ..echt niet. ALVAST een fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Je hebt gelijk Trijnie het zijn niet de gemakkelijkste tuinbewoners. Maar ze geven zo veel prachtige bloemen als dank. Heerlijk mooie foto's.
  Fijn weekend gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Jeminee, wat een verzorging hebben die kakmadammetjes toch nodig...maar ze staan te stralen bij jou in de tuin! Je hebt ze ook nog eens prachtig vastgelegd!
  Groetjes, Linda

  BeantwoordenVerwijderen