dinsdag 10 november 2015

Het "donderdagavondclubje".

Op donderdagavond ga ik al bijna 30 jaar met 7 "oud-buurvrouwen" aan het knutselen.
In 1975 hebben we tegelijkertijd een huis in een nieuwbouwwijk gekocht. We kregen in die tijd allemaal kinderen en zoals dat dan gaat: we hielpen elkaar bij ziekte......kwamen bij elkaar op de koffie.......leenden spullen van elkaar.......pasten op elkaars kinderen die bij iedereen in en uit liepen.......kortom: we voldeden aan de eisen van de participatiesamenleving!
Wij, als moeders, werkten toen niet maar bleven thuis om voor de kinderen te zorgen. Dat was gewoon zo in die tijd. Daarom was het ook heerlijk om vrouwen om je heen te hebben die ook thuis waren zodat je, als je het even niet zo zag zitten in dat saaie huisvrouwenbestaan, even bij elkaar kon zitten "zeuren" ( ach, zo erg was het niet hoor!)
En wat hebben we daar een leuke tijd gehad!
We hadden er leuke feestjes: er was vaak iets te vieren en als er niks te vieren was dan zorgden we er  wel voor dat er iets te vieren was, haha!
Op een dag moest onze oude wagen naar de sloop. We stuurden de buren een uitnodiging om een laatste blik op onze auto te werpen.....we hadden al weken blikjes gespaard en op een gegeven moment ging de bel: daar stond een buurman met een grote krans van coniferentakken, een zwarte jas aan en een hoge, zwarte hoed op. Met droevige stem nodigde hij ons uit om mee te komen......bij onze auto stonden alle buren klaar en na een toespraak over de goede eigenschappen van dit barrel mocht iedereen een blik op de auto werpen!
Je kunt je voorstellen dat de kinderen dat helemaal geweldig vonden!
Conclusie: soms moet je gewoon zelf een feestje maken......zo verzamel je leuke herinneringen!
Nu woont iedereen al jaren ergens anders maar we blijven elkaar zien! Na zoveel jaar ben je geen "oude buren" meer maar vrienden. We hebben zoveel gezamenlijke herinneringen, we kenden elkaars ouders......elkaars kinderen en kleinkinderen. Dan heb je een band met elkaar.
En daarom knutselen we elke donderdagavond........
Ik moet eerlijk toegeven dat we soms ook een knutselavond met de mond hebben maar......we maken ook leuke dingen!
Vorige week heb ik de krans van Blomkje en Wenje min of meer na proberen te maken:


Ook een keer een takkenkrans met ijslands mos en takjes van de mimosa.

Eerder had ik thuis al eens een krans van hop gemaakt......Met de mosballen was ik snel klaar.......kon ik de drankjes wel inschenken!


Een toef voor aan de kastdeur.....Een voorbeeld van Rosita Olivier na proberen te maken, de besjes zouden zwart worden maar dat is niet gelukt, jammer, maar zo vind ik het ook mooi.

 Een keer thuis iets eenvoudigs op de tafel gemaakt......simpel en eenvoudig met ijslands mos.
We kijken ook wat een ieder in de aanbieding uit de tuin heeft: deze keer had ik veel hortensia's maar een andere buurvrouw heeft vaak rode appeltjes.....

 
En zo komen we de winteravonden gezellig door met koffie en natuurlijk een wijntje of eh.....water!
3x raden wat ik neem........
 

29 opmerkingen:

 1. Wat een pracht herinnering, het blikkenverhaal!
  Zo mooi.
  Toch geloof ik dat zulke buurtjes er niet veel meer zijn, helaas!
  Ik zou er graag willen wonen❤ er is niets mis met mijn buurt, we kunnen altijd bij elkaar terecht...maar zó gezellig zoals jouw buurtje...
  Soms moet je ook gewoon durven, ik loop al een poosje met het idee een leuke uitnodiging te maken en de buurtjes voor een bakkie koffie te vragen... .in mn gezellige winterhuis!
  Je hoort ervan als ik de stap durfde te zetten..hihi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt alsof jullie het met z'n allen goed naar de zin hadden in het buurtje en jullie 7 dames het nog steeds hebben tijdens de knutselavonden. Wijntje erbij....... en dan nog leuke dingen maken ook! Ik vind vooral de hopkrans erg leuk.
  Hopelijk houden jullie het nog lang vol!
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is gezellig zeg! Fijn is het als je zo'n vrienden/vriendinnenclub om je heen hebt.
  Ik vind je kransen allemaal mooi! De eerste van 'Blomkje en Wenje' het mooist.
  Groetjes,
  Barry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk, dat jullie nog steeds vriendinnen zijn. Weer een prachtverhaal erbij. De kransen zijn geweldig.
  Groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel heel bijzonder en mooi dat jullie elke donderdagavond nog een knutsel c.q. bijkletsavond hebben. Toen wij hier in de straat kwamen wonen, werden we gewaarschuwd dat er mot was in de straat en dat het dus mogelijk was dat onze buren ons niet zouden groeten als we met bepaalde andere buren stonden te praten. Dat we dan wel wisten dat dat verder niets met ons, maar met die bepaalde mensen te maken had waar zij mot mee hadden. Ik heb mij daar nooit in gemengd. Met een aantal buren hebben we een goed contact en met andere buren is het een vriendelijk hallo...daar kan ik heel goed mee leven.

  Je hebt laatst trouwens een hele mooie krans gemaakt!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk verhaal en wat leuk dat de nabuurschap veranderd is in vriendschap. Wij hebben eigenlijk ook hetzelfde. Veel herkende ik in je verhaal. Ook ik en de buurvrouwen van ons eerste koophuis (zo'n kleine 40 jaar geleden) stopten met werken toen we kinderen kregen. En dan ben je maar wat blij met elkaar, kinderen opvangen, koffieuurtjes die uitliepen, en een babyfoon die langs 7 huizen liep. Met vijf stellen hebben we ook al zo lang een vriendschap. Sommigen wonen er nog, maar sommigen zijn verhuisd. We zijn elkaar beste vrienden, gaan soms met elkaar op vakantie, hebben leuke uitstapjes en ook veel van onze kinderen hebben vriendschap met elkaar. Soms denk ik wel eens als ik naar onze kinderen kijk die veeleisende banen hebben en hun buren nauwelijks kennen dat we toch geboft hebben in die tijd jong geweest te zijn. Heb jij dat ook?
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk dat buren een knutselclubje hebben , en dat de vriendschap al zo lang duurt.
  Hier zijn de buren alleen maar .... Buren , een groet en that's it.
  Dat komt natuurlijk omdat we met zijn allen gaan werken en s'avonds verstopt zitten achter onze hoge hagen .
  Mooie kransen trouwens , ook het toefje is mooi.
  Wat een mooie vriendschap al niet oplevert
  Groetjes , christel , Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is natuurlijk geweldig om zo goed met en zo lang met de buren(vrienden) om te gaan. Wij hebben van oud collega's een eetgroepje wat we al jaren doen. Zo leuk om te zien hoe het met iedereen gaat. Een mooi verhaal en laat zien hoe belangrijk vrienschap is.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou...die knutselclub leverd wel mooe dingen op hoor....jij jebt je kersthuis al bijna klaar....
  Het past wel bij jou...dat ' een laatste blik op de auto werpen" ....goed gevonden...
  Wel gezellig, zo' huisvrouwenclub, dat is dan weer een voordeel van een nieuwbouwwijk, wij hebben dat hier niet in het buitengebied, en als zelfstandige blijf je gewoon werken, ook als je kinderen klein zijn....alles heeft zijn voor en zijn nadelen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een lekkere gezellige avond en dan ook steeds zoiets moois overhouden, leuk! Handig ook, dat iedereen materialen uit eigen tuin meeneemt. Dan kom je al heel ver met je projectje. Je verhaal van die oude auto vind ik super! Het is dan wel boffen dat iedereen dezelfde humor heeft. Misschien is dat ook wel de kracht van zo'n vriendschap. Met onze buren gaan we gewoon vriendelijk om, soms treffen we elkaar op een feestje en we passen op elkaars huizen in de vakantie. Er is een groep buren die meer contact heeft, maar het is ook een 'roerig' clubje waar bijna iedereen ondertussen wel gescheiden/hertrouwd is. Dat schept natuurlijk ook een 'band'. Wij houden het dan liever 'saai' en gaan gewoon onze eigen gang. We zijn ook niet zo'n 'verenigingsmensen'. Hulp is er als het nodig is en verder laten we elkaar met rust. Ik vind dat wel prettig zo.
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige werkstukken die ik zo in mijn kamer neer zou kunnen zetten.
  En dan nog gezellig bijkletsen met een glaasje......heerlijk!
  Geniet er maar van.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat gezellig om met elkaar te knutselen en bij te kletsen.
  Ondertussen hele mooie dingen maken voor thuis maakt het vast een hele leuke avond.
  Geniet er maar lekker van.
  Groetjes Brenda

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hee, Wat leuk dat jullie elkaar na al die jaren nog zo regelmatig zien! Je hoort vaak dat dat verwaterd, zonde!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuk verhaal van die auto.. Ik kwam net een generatie na jou, maar was ook thuis voor de kinderen. Jammer dat ik niet van die leuke vrouwen in de straat had. Want een feestje is nooit weg.
  Je hebt ondanks het gebabbel en de wijn (denk dat je voor wijn gaat) een mooi stuk gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat verhaal van al die blikken werpen op de auto... hilarisch. Je moet het maar kunnen bedenken.
  Wat zullen jullie een leuke tijd gehad hebben, en ook lief en leed gedeeld met elkaar.
  Heerlijk dat jullie nu nog steeds elke donderdag knutselen. Na zoveel jaar.
  Met mijn twee zussen, een schoonzus en mijn lieve, inmiddels overleden vriendin, handwerken wij al bijna 30 jaar eens in de maand. Dan weer bij de een en dan weer bij de ander. Ook vaak alleen maar verbaal, maar ook zo hebben we heel wat leuks gemaakt. Niet alleen maar brei- of haakwerkjes, maar voor kerst elk jaar wat leuk bijvoorbeeld. Zo hebben we toevallig vorige week een heel leuke kerstster gemaakt. Die ga ik nog laten zien op mijn blog... ergens in december maar.
  Maar ik snap het dus helemaal, dat samen knutselen is echt heel erg leuk.
  En ik neem dan ook een wijntje hoor... zonder twijfel...
  Fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zo leuk dat jullie gezamelijk nog van die gezellige knutselavonden hebben, de kransen zijn prachten. De auto begrafenis vond ik heel hilarisch, wat een leuk idee en wat moeten jullie een 'lol' gehad hebben.
  Groeten, janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het klinkt als super gezellige avondjes met ook nog wat moois voor in je huis!
  Groetjes, Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat leuk zo'n clubje...
  Ik ben ook thuis gebleven voor de kinderen...nooit spijt van gehad...ik heb er lekker van kunnen genieten...alles gezien en mee gemaakt...maar zo'n leuk clubje hadden wij niet in onze straat hoor!
  Leuk verhaal!

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat gezellig zeg, in de straat waar ik ben geboren was dat ook en die oude buren zijn nog steeds goede vrienden van mijn ouders, ik noem ze allemaal oom en tante (ook al zijn ze natuurlijk geen familie). Tegenwoordig is dat wel anders, bijna iedereen werkt en we hebben nooit tijd voor elkaar. Ik heb trouwens een hele vervelende buurvrouw dus op haar zit ik eigenlijk niet echt te wachten pffff ;-)
  Superleuk hoor die knutselavonden, je kunt weer lekker bijkletsen en natuurlijk elkaar inspireren, heerlijk om creatief bezig te zijn!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 20. hahaha geweldige post. Had gisteren al een reactie getypt maar zag later dat het onder en andere naam was. Was nl weer met de man mee en dat account was onder een andere naam. Toen ik het moest bevestigen om onder die naam de reactie te plaatsen heb ik t maar afgebroken en waarschijnlijk is mn reactie toen weggeklikt door mij. Maar komt ie, en nu onder mn eigen naam. Zijn niet veel auto's die zoveel eer krijgen. Echt geweldig verhaal en iets wat je nooit meer vergeet. Ook je kransen, plaatjes!! Mijn favoriet is het ijlandsmos, heel sober maar een mooie aanvulling. Veel water(wijn!!) plezier vanavond en geniet er lekker van
  Liefs Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergat nog iets. Ook ik ben een thuisblijfmoeder, die weer voor t eerst een dagje mee ging met manlief zo'n 2 jaar geleden. Ga dan nog steeds niet lekker weg, onwennig, terwijl de kinderen al volwassen zijn hahaha
   Maar ik geniet. Gisteren weer voor t eerst sinds dik een jaar weer mee. Heb nu dus al weekend whahaha

   Verwijderen
 21. Wat een leuk initiatief om zo het contact er zo in te houden.
  En wat heb je een mooie dingen gemaakt!
  En je verhaal over de oude auto is hilarisch!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ziet er allemaal erg mooi uit hoor.....fijne avond liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een aparte en bijzondere hechte band hebben jullie opgebouwd! En jullie halen dus blijkbaar het creatieve in elkaar naar boven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat leuk zeg, dat jullie nog steeds contact met elkaar houden, dat is heel waardevol.En zo te horen vervelen jullie je niet!
  Mooie kransen, de hortensia krans spreekt me toch het meeste aan!
  Ik heb een goede band met de buren aan beide kanten gelukkig,.Af en toe organiseert de buurvrouw iets, en dat vind ik leuk, en we letten op elkaars huis tijdens de vakantie. Maar verder niet,en dat vind ik prima zo!
  (Nu heb ik geen kinderen,dat scheelt natuurlijk ook ), maar je moet vooral doen wat goed voelt !

  Lieve groet,Sandra  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heerlijk toch genieten met lieve mensen om je heen en om dan ook nog creatief te zijn....ik deed direct mee...Je hebt prachtige creaties gemaakt...met een voorbeeld of niet...heel mooi. Wij hebben ook een klein clubje met vriendinnen en maken voor kerst, pasen etc ook wel eens wat en nu wordt het binnenkort Adventsstuk, ook met wijntje, lekker hapje, muziek....kortom ....genieten...mooie post en fijne zondag ...lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat leuk dat jullie nog steeds zo'n contact hebben! En genieten van je mooie foto's, wat een sfeer!
  Liefs, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen