maandag 16 mei 2016

souvenirs mee?

Wanneer jullie met vakantie zijn....nemen jullie dan souvenirs mee?
Of krijg je wel eens iets van iemand die met vakantie geweest is en jij hebt voor de bloemen, de tuin of de dieren gezorgd?
Ik wel....en het meeste heb ik ook nog!
Mijn vader dacht, zo'n 45 jaar geleden dat ik, na zijn reis naar Rome, dit wel mooi zou vinden:

Hij was helemaal enthousiast over wat ze allemaal hadden gezien! Hij zei tegen mijn moeder: dat zal Trijnie heel mooi vinden!
Mijn moeder had het goede idee dat dit niet het geval was maar hij moest en zou het voor zijn dochter meenemen. Hij had zich alleen niet bedacht dat het mij niks zei omdat ik het niet met eigen ogen gezien had.
Gelukkig is het een kleine Mozes die in een la van het nachtkastje past. En waarom bewaar ik dat nog? Ach, het is zo'n lieve herinnering aan mijn vader...

Ooit paste mijn vriendin op ons huis toen wij met vakantie naar Italië waren....
We waren o.a. in Venetië en zagen daar een werkelijk, afschuwelijk souvenirtje. (ja ja....die bestaan!) In een winkeltje stonden een heel stel gondels te koop: gemaakt van schelpen....glinsterende steentjes en met een foto van de paus! Zo'n fout souvenir hadden we nog nooit gezien!
We bedachten: die nemen we mee voor Truus...
Ik gaf het bij thuiskomst en wilde zien hoe ze keek en wat ze zou zeggen (gemeen van me hè) maar ik ben een watje: ik zag hoe ze keek en zich zat voor te bereiden op wat ze zou zeggen waarop ik direct maar vertelde dat het een grapje was en het echte cadeautje (geen souvenir!) gaf.

Vanuit Frankrijk is het nooit zo moeilijk om iets als herinnering mee te nemen: we struinen wat brocante markten af! En daar is altijd wel iets van onze gading bij:


                                                                   oude kommetjes.....


                                                        een saladeschaal (al jaren in gebruik zoals je ziet)


                                               de houten bak en de gevonden wijnranken.......

 

In Normandië hebben ze steenstranden waar de kiezels grote gaten hebben: we hebben er een mobile van gemaakt en hebben er al vele jaren plezier van in de tuin, zo zie je maar.... een leuk souvenir hoeft niks te kosten:

Ooit hebben we vanuit Frankrijk een bankje meegenomen voor €5 die we echt niet konden laten staan. Alleen waren we met de caravan en kon het bankje niet door de deur maar moest via het achterraam naar binnen.
Maar....het moest ook weer als eerste door het raam naar buiten!
Op elke camping haalden we het bankje er uit....pakten een drankje....en gingen op het bankje zitten genieten.
Ik denk dat veel mensen in eerste instantie dachten: wat zielig, die mensen hebben geen geld om een fatsoenlijke klapstoel te kopen!
Nog steeds staat onze Franse bank in de gang.....heel handig voor de tassen en aanverwante zooi van de kleinkinderen!


Vanuit Griekenland (Kreta) namen we, 12 jaar geleden, een stel houten lepels mee. Niet wetende dat ze jaren later helemaal "in" zouden zijn!Ook kochten we in Portugal een mobile van keramiek. Het hangt al jaren in de tuin en elke keer, wanneer ik 'm weer ophang na de winter, zie ik die vakantie weer voor me......


Uit de meeste landen waar we zijn geweest nemen we een steen mee: die komen in de tuin te liggen en de wel heel bijzondere soorten leggen we op een plank in de boekenkast.
De stenen uit Zwitserland kwamen op het graf van mijn ouders: dat was hun lievelingsland waar ze zoveel geweest waren.......we vonden het, als symbool, mooi om ook in de vakantie aan hen te denken....


Soms krijg je wel eens wat van je kinderen als je op de tuin of op de hond gepast hebt. Gelukkig weten ze wel wat we mooi vinden...dit jaar een windlicht vanuit de Dominicaanse Republiek:Maar het mooiste souvenir was van onze dochter en schoonzoon na een lange rondreis door China.
Ik pakte het cadeau uit en dacht nog: oh, leuke kleine chinese schoentjes maar..... wat moet ik daar nou mee? Tot ik de kraaltjes die eraan hingen ontdekte.


                                                                            Een mooi souvenir uit dat verre China!  


En vanuit Twente, waar we vorige week waren, moet je een krentenwegge als souvenir meenemen......maar ja, dat is geen blijvertje!
En houd je niet van souvenirs, je moet maar zo denken: de mooiste herinneringen zitten gewoon in je hoofd en in je hart.....

16 opmerkingen:

 1. Stenen, daar heb ik ook wat mee, maar de laatste tijd laat ik ze liggen. Ik weet niet eens meer waar mijn stenen vandaan kwamen. Dat is een teken:genoeg. Maar een leuke plant..... Die kan altijd mee, Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke post...en ja, hier gaan ook altijd stenen en houtjes mee naar huis...
  En een als het kan zwart-wit tekening/ schilderijtje o.i.d. van een bezienswaardigheid het land, die komt bij aan de "vakantie wand"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijk verhaal, leuke herinneringen. Ik herken het van de stenen, ik heb ook zo'n tik.
  Groeten El

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke post , Trijnie , ik nam van elke vakantie een masker mee ( als dat land maskers had ) zo heb ik al een hele collectie .
  De meeste zitten al,jaren in dozen , een paar zijn mee met de jongste en de leukste , die staan aan het bureau .
  Nu breng ik meestal niks meer mee.
  Groetjes ,
  Christel , Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen ik begon te lezen dacht ik: dit wordt een pist vol met delfs blauwe mollentjes en klompjes en andere oerlelijke souvenirtjes.
  Maar gelukkig werd het een leuke post met leuke herinneringen.
  Ik hou van spullen met een verhaal en of het nou een steen of een mooie tak is, het maakt niet uit, ik vind het gewoon fijn om er naar te kijken en te bedenken waar het vandaan komt en waarom we het mee hebben genomen.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eigenlijk neem ik zelden iets mee als ik ergens op vakantie ben, of het moet echt een mooi item zijn. Maar de laatste jaren hebben we vaak gevlogen met maatschappijen waar je slechts een klein koffertje mee mocht nemen...daar paste dan dus ook maar weinig extra's in. Ja...die schoentjes zijn schattig...en van het bericht eraan vast kreeg je vast tranen in je ogen!

  Fijne avond! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor mij heel herkenbaar . Eens jaren geleden had ik 1 trekpoppetje in mijn toeliet hangen. Toen namen er vrienden vanuit de hele wereld trekpoppetjes mee. En nu ......... Hangt mijn hele toilet vol met de poppetjes. Wel leuk hoor.
  De schoentjes zijn echt beeldig van je kleinkinderen.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hartstikke leuk weer Trijnie, ik heb met veel plezier deze blog weer gelezen!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn eerste reactie was: Nee,ik neem nooit souvernirs mee , maar dat klopt eigenlijk niet. Een kadootje voor degene die op de hond past, maar dat zijn meer leuke dingen, zoals een mooie sjaal of een pot honing.
  Geen typische dingen uit dat land.....Heb nog wel een paar steentjes die ik op het strand vond in Egmond aan Zee met mijn zus. Of een mooi bewerkt doosje uit Italie.
  Gelukkig heb ik niet vaak lelijke dingen van anderen gekregen...
  Jouw souvenirs zijn juist leuk , daar zit een verhaal aan vast!

  Groetjes,Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een gezellig blogpost en wat een mooie souvenirs heb je.
  Die schoentjes, wat een briljant idee en wat een verassing!
  Groetjes,
  Barry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zoek meestal wel naar een mooi souvenier als we in het buitenland zijn maar het valt niet altijd mee om iets moois mee te nemen, dat niet vreselijk kitsch is. Dat belandt dan toch in een laatje dus dat laten we maar. Wel een keer een mooi klein vaasje meegenomen uit Corsica en een prachtige groene fruitschaal uit Marokko. Wel een leuk idee om een keer een overzichtje hiervan op het blog te zetten.
  Ik vind je mobile van kiezels en het bankje echt heel mooi, maar de allerliefste zijn natuurlijk die prachtige kleine schoentjes uit China. Gefeliciteerd opa en oma... to be!
  Liefs,
  Mirjam
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja, ik neem ook altijd stenen mee. De laatste jaren echter niet meer, het werd iets te veel.
  Jaren geleden nam ik altijd uit elk land een mooie pot mee. Nog steeds staan er hier potten uit Italie, Frankrijk, Portugal, Hongarije, Spanje, Griekenland en Oostenrijk buiten, met planten erin. Soms sneuvelde wat en nu komt er ook niks meer bij, want ook hier werd het teveel.
  Voor de "oppas" nemen we altijd iets culinairs uit het vakantieland mee, dat wordt altijd wel op prijs gesteld.
  Wat een leuk idee van die schoentjes met de kraaltjes eraan!
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Souvenirs. Ik heb er niks mee. Tenminste niet de eerste soort die je noemt. Wel neem ik altijd een aandenken mee uit het land, passend in mijn interieur. En of dat nu grote ronde stenen zijn van het strand in Bretagne, of stukken drijfhout waar mijn jongste zoon altijd mee komt aansjouwen, of een mooi schaaltje uit een winkel maakt me niets uit. Die vinden hier hun plaatsje wel. En voor de huis-oppassers nemen we eigenlijk altijd een culinaire attentie mee. Mmmm, toch lijkt me dat geintje met zo'n echt fout souvenirtje ook heel grappig...denk wel dat we dan het jaar daarop andere buren moeten vragen...;-)
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb niet zoveel met souvenirs althans niet voor anderen.
  Zelf neem ik wel gezochte schelpjes van het strand, fossielen of stenen mee.
  Wat heb je er weer een leuk blog van gemaakt omringd met geweldige foto's.
  Leuk die Chineese schoentje met de opa en oma kraaltjes :-))))

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat leuk!!!!! Proficiat zeg.
  tja souvenirs. Heb er ook niks mee. Alhoewel, manlief nam een paar jaar 2 portugese tegeltjes met ons huisnummer.
  Fijne zondag
  lieve groet Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb echt genoten van je souvenir verhaal Trijnie. Zelf heb ik ook weinig met de meestal kitscherige spulletjes. Als ik ze echter krijg, wat gelukkig nauwelijks voorkomt, bewaar ik ze toch. Het zijn de herinneringen die het hem doen. Maar uit Engeland hebben we echter weer genoeg zooi meegebracht haha, je hebt alleen die jachtschaal nog maar gezien. Ik ben een tuinboekenverzamelaar en heb weer een paar meer dan 100 jaar oude boeken gevonden met schitterende printen van tuinen en bloemen. Ze komen op mijn blog, ben er zo blij mee.l
  Lieve groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen