dinsdag 2 februari 2016

De Galanthofiel.....(en niet aan je man verklappen!)


Natuurlijk willen jullie weten wat dat is ......vandaar hierbij even een wetenschappelijke uitleg over wat men hier onder verstaat.
Zoals de naam al aangeeft is dit een man die altijd galant is voor de vrouwen onder ons!
En zeg nou zelf: wie wil er, als vrouw, niet een Galanthofiel als man:

Hij is de man die altijd om de auto heen rent om de autodeur voor de vrouw open te doen zodat zij, met haar kokerrokje en hoge stilettohakken, bevallig uit de auto kan stappen....( wie heeft er nog een kort kokerrokje? Ik moet er trouwens niet aan denken dat ik zo lang zou moeten wachten om uit te kunnen stappen: daar heb ik echt geen geduld voor!)

Hij is de man die, wanneer je uit eten gaat, de stoel onder je aanschuift als je aan tafel gaat! (en jij stiekem 5 hopjes naar voren moet omdat je anders niet bij je bord kunt komen!)

Hij is de man die voor je uit de trap oploopt omdat hij volgens de etiquette niet achter je mag lopen want dan zou hij onder je rok kunnen kijken (alsof wij allemaal met van die opwaaiende Marilyn Monroe-rokken de trap oplopen......)

Hij is de man die de deur galant voor je openhoudt wanneer je ergens naar binnen loopt (en dat doet mijn man wel en dat vind ik wel prettig!)

Kortom: heb je een galanthofiel als man.....dan bof je!

Helaas moet ik jullie nu teleurstellen: galante mannen bestaan maar....ze heten geen Galanthofiel! Het had best interessant geleken als je had kunnen zeggen: mijn man is een echte Galanthofiel maar een Galanthofiel is iemand die gek is op: ja, lees het maar goed.........sneeuwklokjes!
Wanneer je gek bent op sneeuwklokjes en je alle soorten (19, waarvan er inmiddels 500 variëteiten bestaan!) wilt hebben dan heet je een Galanthofiel!
Ik behoor daar zelf niet bij maar vind sneeuwklokjes wel prachtig!
Deze collage is gemaakt van foto's uit mijn eigen tuin in 2015 toen er ook nog een keer sneeuw lag!


Zeg nou zelf: wat is er mooier dan zo'n voorbode van de lente die er aan gaat komen!
Maar wanneer je een echte Galanthofiel bent dan wil je alle soorten kennen, hebben, verzamelen en er alles van weten!
Je hebt er zelfs veel geld voor over (soms wel € 100,- !) om net die éne speciale in je tuin te kunnen zien! Je droomt er over om nog meer soorten te kunnen bemachtigen.....
Nee, zo'n soort liefhebber ben ik niet.....Ik werk, als vrijwilliger, één maal per week op de kwekerij "de Boschhoeve" in Wolfheze waar ze ontzettend veel soorten te koop hebben.
Éen maal per jaar hebben ze daar dan ook een sneeuwklokjesfeest: natuurlijk iets voor de echte liefhebbers maar ook voor de mensen die deze bloemetjes gewoon mooi vinden en er wat van in de tuin willen hebben.
Het is een feest om deze bolletjes in volle bloei te kunnen zien staan! Helaas, door deze warme winterdagen, zijn de meeste nu al in bloei en is het sneeuwklokjesfeest pas op 18, 19 en 20 februari. Natuurlijk gaat dat gewoon door maar voor de mensen die ze echt in bloei willen zien staan is er de mogelijkheid om op 6 februari op een extra open dag te komen kijken. (www.boschhoeve.nl)
Deze fotocollage is gemaakt in de tuin van de Boschhoeve:Er staan zo'n 70 kisten met verschillende soorten klaar voor de verkoop:En wanneer je ze eenmaal in de tuin hebt staan dan komen er ieder jaar meestal meer zodat je er ook binnenshuis van kunt genieten:En....heb je toch een hele galante man? Zeg dan maar gewoon heel liefdevol tegen hem: wat ben je toch een geweldige Galanthofiel! Ik wil wedden dat ie het een prachtige benaming vind......weet hij veel!

29 opmerkingen:

 1. Weer iets geleerd...nee, ik ben dat ook niet al vind ik het inderdaad een hele mooie bloem, als voorbode van het voorjaar.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, je hebt het Galanthofiel verhaal grappig vertelt. Nee, ook ik ben geen echte Galanthofiel want Euro 100,- voor een sneeuwklokje is me echt te gek. Leuk dat je als vrijwilliger op de Boschhoeve werkt, hier kom ik elk jaar wel een keer, en de sneeuwklokjesdagen heb ik ook wel eens bezocht. Het is eigenlijk wel verleidelijk om er as. zaterdag heen te gaan, maar wel ver. Zie nog wel.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk verhaal over de Galante man, krijg je als vrijwilliger niet een apart sneeuwklokje ?
  Gr Jan Wilde een Tuin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je dat leuk aan elkaar verzonnen. Die kisten met sneeuwklokjes mogen wel in de koelcel! Het zal spannend worden of de sneeuwklokjes nog bloeien. De vroege soorten zijn op z'n retour in mijn tuin. Gelukkig heb ik nog heel veel "gewone" nivalis. Die komen nog. Veel plezier bij de sneeuwklokjesdagen. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke post (zoals altijd)...ja, ik wist natuurlijk wel dat het om sneeuwklokjes ging, maar ik geloof wel dat er 'mensen' zijn die inderdaad denken dat een galathofiel zoiets is als een galante man...Wat leuk dat je er als vrijwilliger werkt...jij hebt dus vast een hele collectie..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als stille lezer nou toch maar eens een reactie, want ik geniet iedere keer weer van je posten.
  Wat kan jij het heerlijk vertellen.....ben er gewoon een klein beetje jaloers op.
  Prachtig al die Sneeuwklokjes, ik hoop dat ze dit jaar ook in iets grotere getale hier uit de grond schieten....vorig jaar waren dat er welgeteld 3.

  Wens je een fijne avond.

  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geen galanthofiel als man en een echte ben ik ook niet, wel vind ik sneeuwklokjes altijd een heerlijke voorbode van de lente!
  Je hebt er weer een heel mooi verhaal van gemaakt!
  Een fijne sneeuwklokjesdag❤

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen galanthofiel als man en een echte ben ik ook niet, wel vind ik sneeuwklokjes altijd een heerlijke voorbode van de lente!
  Je hebt er weer een heel mooi verhaal van gemaakt!
  Een fijne sneeuwklokjesdag❤

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Haha, leuke post weer!
  Ga morgen ook eens kijken of de klokjes in mijn tuin al de kop op steken...
  Groetjes,Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sneeuwklokjes....ik kan ze de grond wel uítkijken! De allereerste tekenen dat de winter op zijn retour is (dat moet ik niet te hard roepen want ik weet dat er nog flink wat vorst en kou kan volgen, maar toch....)!
  Enne...hoe geemancipeerd ik ook ben, stiekem geniet ik toch wel van mijn eigen 'galanthofiel' thuis.

  Práchtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hij is weer leuk! Haha, ik heb thuis een Galanthofiel-light-versie op de bank zitten, mag dat ook? Niet té, net genoeg. En sneeuwklokjes vind ik prachtig, maar geen last van 'fiel' vorming. Ik krijg geen ontwenningsverschijnselen als het april is...En nu geniet ik gewoon van je prachtige foto's! Ik heb ze bij mij ook al in de tuin gespot...geen idee welk soort...ook mooie in ieder geval!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb genoten van je verhaal, leuk geschreven zeg, knap!

  Ik vind sneeuwklokjes altijd leuk om te zien maar ben er niet bezeten van!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi hi geweldig geschreven, bij de 1e regel dacht ik al, nou dat is die niet van mij.....
  Zo'n leuk verhaaltje en helemaal true. Wij hebben een 2e huisje in het bos bij Ruurlo en dat staat een bepaalde periode helemaal vol met sneeuwklokjes, zo'n mooi gezicht.
  Groetjes Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. geen kokerrok en geen stilettohakken....daar ga ik dus de mist in. En de deur opendoen kan ik zelf ook. Denk dat ik te onafhankelijk ben daarvoor. Moet zeggen dat de man wel altijd galant is geweest voor we getrouwd waren....toen de buit eenmaal binnen was he.... hahaha
  Hij is nog steeds galant maar op andere wijzen gewoon heel lief....zegt hij hahaha
  We klieren elkaar graag.
  Gaaf die sneeuwklokjes maar de hele natuur is van t padje af
  Fijne dag
  liefs Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk geschreven, volgens mij doe ik alles zelf, ik zou het denk ik heel vreemd vinden als ie dat allemaal ineens ging doen.
  Lief bloemetje het sneeuwklokje, ik word er altijd blij van als ik ze zie!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zag gisteren al velden vol bolletjes opkomen, crocusjes...volgens mij is dat te vroeg.
  Sneeuwklokjes zijn zo mooi teer...hier in de tuin verschijnt er ook een toef hier en daar...
  En natuurlijk weer leuk verteld....haha...ik zou me er niet fijn bij voelen als iemand dat allemaal bij mijn zou doen...
  Fijne Week.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hahaha moest vreselijk lachen masr goed mijn man is een beetje zo hihihi
  Hier ook al sneeuwklokjes in de tuin gezien, leuk toch.
  Pravhtige foto's!

  Fijne dag groetjes karin

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hahaha, ik heb echt genoten van je verhaal. Ik ben blij dat mijn man toch wel iets daarvan in zich heeft en niet is zoals die bouwvakkers hier. Dat woord kennen ze niet volgens mij.

  Prachtig die sneeuwklokjes. Ik vind het mooie, fijne bloemetjes.

  Fijne week nog.

  Lieve groet, Hilgonda

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ha ha grappig verhaal!
  Ik heb ook absoluut niet het geduld om te wachten tot mijn man de autodeur voor mij openhoudt.
  En ik heb ook liever dat hij op de trap achter mij loopt...als ik val kan hij me tenminste tegenhouden haha!
  Mooie foto's heb je gemaakt.

  Liefs,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Haha, ik dacht bij het begin al zoiets van Oh jee, ik hou helemaal niet van dat galante gedoe..
  Weer wat geleerd.... Maar ik hou wel van een sneeuwklokje.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Nou ik woon samen met 3 heren en de galanthofiel laat hier toch steken vallen....hihi maar wij hebben vandaag alweer iets geleerd, ik had echt nog nooit van dit woord gehoord....de sneeuwklokjes blijven mooi maar dat er zoveel soorten zijn...onvoorstelbaar....lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mijn galanthofiel ligt nog heerlijk op bed, maar het is nog 's morgens vroeg moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen. Ik ben gek op sneeuwklokje en mijn voortuin staat er "dankzij" mijn buurvrouw helemaal vol mee. Ik hou er van.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nee...hier ook geen galanthofiel in huis helaas. Hij is heel lief, en ik houd het al ontzettend lang met hem uit maar dat is niet omdat hij zo galant is. Hij is van de gelijke rechten, gelijke plichten en meestal te verstrooid om aan zoiets te denken. Maar och....voor mij hoeft hij dat niet te veranderen, ik kan mijn eigen boontjes wel doppen (en deur open doen en stoel aanschuiven, enz....:-)
  Van sneeuwklokjes houd ik heel veel en gelukkig staan er hier ook veel, al zijn dat niet heel veel verschillende soorten.
  Ik kom natuurlijk naar de Sneeuwklokjesdagen in Wolfheze!
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik ben ook gek op sneeuwklokjes maar heb er dit jaar nog niet een op de foto gezet!!
  Ik vond je verhaal over de galanthofiel wel vreselijk leuk hahahaha.... Ik denk in plaatjes dus zag gelijk alles aan mijn geestesoog voorbij komen van kokerrok tot aan de voorop lopende man op de trap. Je eigen sneeuwklokjes mogen er ook zijn. Ik zou al die soorten niet eens uit elkaar kunnen.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hahaha! wat een verhaal, hier helemaal gek op sneeuwklokjes, de hele tuin staat er vol mee! Prachtige foto's kun je daar van maken, zoals hier dus! Liefs, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hahaha, wat een leuk verhaal weer , galanthofiel , sneeuwklokjes dus , ik vind ze in grote groepen heel leuk .
  En mijn man die mag van mij af en toe wel eens de galanthofiel uithangen , al zal ik onmiddellijk denken : heb jij iets nodig ?
  Fijne avond
  Christel , Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Leuke fotos ik zag u via andere blogster, en zou leuk vinden om mekaar te volgen en posts van mekaar lezen, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Dankjewel Treinie voor je lieve reactie en wens jou nog een fijn blog plezier !
  Liefs Ida

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dankjewel Treinie voor je lieve reactie en wens jou nog een fijn blog plezier !
  Liefs Ida

  BeantwoordenVerwijderen