zondag 22 november 2015

Verzamelingen.

Afgelopen dagen was er in Utrecht weer de verzamelaarsjaarbeurs, we gingen er regelmatig naar toe maar deze keer kwam het er niet van. We waren druk met andere zaken.....
 
En ja.....verzamelingen......ik heb ze nog wel maar begin op mijn leeftijd  niet meer opnieuw aan een verzameling. Dus......wat heb ik er eigenlijk nog te zoeken.
Trouwens.....hoeveel moet je ergens van hebben om het een verzameling te noemen?
Zijn 3 franse kommetjes al een verzameling of moeten het er minstens 100 zijn?

Ooit, toen ik een jaar of 8 was begon ik met mijn eerste verzameling: suikerzakjes sparen. In die tijd spaarde je sigarenbandjes,postzegels of suikerzakjes.....ik die zakjes dus. Ik had een oom die vertegenwoordiger was en met zijn auto( heel bijzonder!) het hele land doorreed. En ja, die man moest natuurlijk wel eens koffie drinken. Een thermoskan bestond nog niet dus werd het een restaurant en daar had ik weer baad bij: anders duurde het sparen wel erg lang want wij kwamen niet zo vaak in een restaurant.
Het verzamelalbum lag nog op zolder:

 
Zou het nog geld waard zijn zoals een postzegelverzameling? Zo ja......dan verkocht ik het meteen!
Maar ik denk dat ik toch de verkeerde keuze gemaakt heb met m'n zakkies!
Verzamelingen zijn eigenlijk van alle tijden: mijn broertje verzamelde speldjes, mijn kinderen hadden flippo's en mijn kleinkinderen verzamelen alle zooi van de A.H.
 Ik ben altijd wel gevoelig voor het verzamelen geweest, waar dat vandaan komt...... geen idee!
Op mijn veertiende verzamelde ik witte knuffels......waarom toch alleen witte? 
Later kwamen de eierdoppen.... (ik heb er nog maar 1 mooie oude van) en oude kinderboeken:
 
 
De mooie platen van Rie Cramer, de boeken van W.G. van de Hulst en Anne de Vries die ik zelf op school las. Het boek van Peerke en zijn kameraden las de juf van de derde klas voor. Ik zie ons nog zitten snikken toen het jongentje dood ging: wat een verdrietig verhaal was dat!
Sommige mogen van mij weg maar Peerke moet bewaard blijven!
 
Ook heb ik nog een verzameling oud kinderspeelgoed. En ja, hoe begint zoiets......het aapje kocht ik in Frankrijk op een rommelmarkt. Ik was er helemaal verliefd op ( mij kleinkinderen ook trouwens, hij mag regelmatig optreden) en daarna komt een volgende en een volgende en voor je het weet is het een verzameling.
Het speelgoed staat in een kastje in de gang, het wordt nog regelmatig door de kleinkinderen bekeken.
 

 
Verder verzamelde ik een paar jaar geleden veel spullen van emaille, veel van Franse brocantemarkten. Een poosje vind je dat leuk maar nu heb ik alleen nog buiten ,op een plankje, wat staan.....
 

Vanaf nu ga ik maar eens beginnen met "ontzamelen"....er moet maar eens wat weg!
Maar hellup......wat?? Ik moet toch ergens beginnen maar ik kan met moeite iets wegdoen!
 
Wat ik nog wel verzamel is: mooie herinneringen......kleinkinderen (alleen heb ik daar niet zoveel over te zeggen) en geld. Ik heb de muntjes van 1 en 2 euro al wel maar een briefje van 500 nog niet dus.....als er iemand met we wil ruilen......ik houd me aanbevolen!
 
 
En waarom maak ik in deze tijd een post over zoiets onbenulligs als een verzameling ......ik kan geen opiniestuk schrijven over alle gebeurtenissen die er zijn, daar zijn anderen voor die er verstand van hebben.
Ik zag net het nieuws en daar word je toch redelijk mistroostig van: Brussel ligt plat.......het klimaat heeft code oranje......in de Krim hebben ze geen elektriciteit meer door sabotage....
Ik steek mijn kop niet in het zand en soms kan je van al het nieuws niet slapen omdat je je zorgen over de toekomst van je kinderen en kleinkinderen maakt. Maar laten we in onze kleine kring dan maar proberen onze gewone dingen te doen, warmte te geven aan de mensen om ons heen en.....
laten we het leven vieren!!
 
   
pinterest

16 opmerkingen:

 1. De afgelopen paar jaar heb ik zoutvaatjes en suikerpotjes gespaard, met als voorwaarde dat het materiaal van glas moest zijn en dat er geen gelijke exemplaren tussen mochten zitten. Inmiddels ben ik er zo goed als mee gestopt, je weet op een gegeven moment niet meer waar je het laten moeten. Alleen voor een ienie mienie exemplaar zou ik denk ik nog kunnen zwichten. Los van de echte verzamelingen zou hier een opruiming ook wel eens goed zijn...op zolder liggen zoveel spullen waar we al heel lang niets meer mee doen!

  De wereld wordt er inderdaad niet beter op, laten wij er in het klein maar ons steentje aan bijdragen om een ander warmte en liefde te schenken. Al is het misschien een druppel op een gloeiende plaat, elke druppel is er een.

  Ik wens je een fijne week! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kookboeken , echte zilveren tafelbenodigheden , zoals boterschaaltje , tangetjes, olieflesjes enz. Dat heb ik verzameld in de loop der jaren . En niet een klein beetje ;-)
  Weet je waar al die spullen nu staan , in grote bakken veilig opgeborgen , ik was het poetswerk zat .
  Nu ben ik oud hout aan het verzamelen , haha.
  Dus het verzamelen houd niet op...( mijn man vind mij een hamster , hahaha)

  Ik voel hier ook de spanning van het terreuralarm , wij wonen amper 13 km van Brussel , extra journaals , radioberichten waar een mens toch wel bang van word , waar gaat dit naartoe? Ik hoop dat de situatie snel verbetert want zo leven .....
  Lieve groetjes
  Christel , Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk al die verzamelingen, vraag me af wie er nu eigenlijk niet verzamelt in dit land. Ook wij bezochten regelmatig de verzamelbeurs in Utrecht, maar dit jaar dus ook niet. Ons huis slibt dicht en ik moet dus nodig ontzamelen. De oude kinderboeken ook nog van mijn vader toen hij klein was, heb ik aan een nichtje gegeven die kinderboeken verzamelt. Mijn postzegels zijn naar oudste kleinzoon. Suikerzakjes en sigarenbandjes zijn nog ergens in een doos in de kelder, wie wil die nu nog hebben? Op stellages in de kelder staat ook mijn verzameling serviesgoed, glaasjes, potten en vazen. De benedenverdieping en de bovenverdieping staan vol met boeken, help......... Ik verzamel tuinboeken waarvan ik er meer dan 800 heb, te gek maar leuk. Er gaan ook boeken uit huis, maar (helaas) er komen er nog meer in. We leven ongeveer in een boekenkast, maar we genieten ervan omdat al onze favorieten in de kamer staan en alleen door er naar te kijken weet ik weer waar ze over gaan en dat is gewoon fijn.
  Jij ook veel plezier met je verzamelingen en met het af en toe ontzamelen.
  Lieve groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, ik ben jaren lang naar de verzamelbeurs geweest. En liep daar dan van het begin tot het eind hihi...
  En ik liep dan voor oud servies en oud speelgoed. Jan keek dan weer naar oude boekjes en schoolplaten van Jetses en blikken.
  In de loop der jaren heb ik heel veel verkocht, want vond het erg druk in huis. Heb nu niet veel meer. En de blikken en poppen die ik nog heb krijg ik bijna niet meer verkocht. Behalve als ik ze weggeef.

  Het verontrust mij ook allemaal wat er in de wereld gebeurt.
  Wens je ondanks dat toch een fijne week


  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel herkenbaar, die oude verzamelingen, zoals suikerzakjes en sigarenbandjes. Hieraan deed ik vroeger ook flink mee, alleen heb ik er niets meer van bewaard. Jouw oude speelgoed vind ik prachtig en wat leuk dat je kleinkinderen er nog soms mee spelen. Zo heb je het niet voor niets bewaard.
  Ik ben er ook bang voor dat je niets krijgt voor je suikerzakjesverzameling :-)

  Waarom zou trouwens een post over verzamelen onbenullig zijn? Ik vond het juist erg leuk om te lezen. Zat net te denken wat ik nu eigenlijk verzamel. Beetje serviesgoed, wat klein oud gegraveerd glaswerk, zilver(tin), maar het kan zomaar zijn dat ik het op Marktplaats zet om te verkopen om weer eens wat nieuws in de kasten te kunnen zetten. Alleen familiestukken doe ik (nog) niet weg.
  Ik had ook een hele verzameling oude schoolboekjes, maar die heb ik op een gegeven moment maar naar een historische kring en de kringloop gebracht, want op Marktplaats kwam ik er niet vanaf.

  Fijne dag, groetjes, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is zeker erg verontrustend wat er in de wereld gebeurd en houdt mij ook bezig, maar ik heb je post toch met een lach op mijn gezicht gelezen. Ik vond het zeker wel leuk om te lezen, omdat ik het wel herkende. Ik spaarde ook die suikerzakjes, sigarenbandjes, postzegels en noem maar op.
  Je verzameling oud speelgoed en emaille vind ik ook erg leuk. Niet weg doen zou ik zeggen. Maar soms moet je ook gewoon opruimen.

  Lieve groet, Hilgonda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ohoh..ontzamelen..dat gaat je niet lukken..het zit gewoon in je!
  Ik vind je verzameling oud speelgoed prachtig..
  Maar soms ligt er zoveel ballast op je schouder en zit het in je hoofd, dan wil je rust...dus ga je ruimen..zo werkt het bij mij...voor even is het dan rust, maar daarna sluipt er toch weer het een en ander naar binnen.
  Geniet van je mooie huis, lieve gezin en je mooie verzamelingen❤

  BeantwoordenVerwijderen
 8. er zijn best wel spullen die ik zou willen verzamelen zoals mooi oud glas , oude kookboeken en mooie thrillers, maar dan bedenk ik me dat dat best een dure hobby is en wat als ik dan zon mooie verzameling heb ? ik heb niet de ruimte om ze mooi uit te stallen en wat als ik er ooit niet meer ben? dan zit mijn dochter opgescheept met al die spullen die voor haar geen andere waarde hebben dan dat haar moeder ze mooi vond. ze zou kunnen proberen ze te verkopen, maar daar zou dan veel tijd en moeite in gaan zitten en is het ook maar afwachten of ze überhaupt wat opbrengen. dit bedacht hebbende zie ik er vanaf spullen te gaan verzamelen en ga maar gewoon verzamelingen van andere bekijken bijvoorbeeld in het museum ,ik hoef die spullen tenslotte niet perse te bezitten om er van te kunnen genieten, de enige mooie spullen die ik wel bezit zijn buiten dat ik ze mooi vind ook bruikbaar zoals mooie oude lampen en meubeltjes, en nemen niet alleen ruimte in maar worden ook gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb vroeger sleutelringen gespaard, en speldjes...Maar was van korte duur.Ben niet zo'n verzamelaar.Vind bijv. mooi servies prachtig staan in een kast, maar voor je dat allemaal bij elkaar hebt gespaard! Ik vind heel veel dingen mooi, enkele stuks daarvan.
  Heb laatst een mooie stolp gekocht. Niet zomaar eentje, wel echt een oudje.Daar kan ik erg van genieten.En een bijzondere engel, dat soort dingen.
  En de zolder staat ook vol hoor, met van alles waar ik op uitgekeken ben. Dus soms gaat er weer wat naar de kringloop.
  Maar jouw verzameling oud speelgoed en boekjes vind ik erg mooi, in een kastje uitgestald kun je er van genieten!
  Liefs ,Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Onder het lezen van jouw post gingen mijn gedachten uit naar wat ik heb verzameld in mijn leven, ik kan niks verzinnen, dus volgens mij heb ik nooit echt iets verzameld. Ik ben pas een keer naar de verzamelaarsbeurs geweest en dat terwijl het zo dichtbij is, ook al verzamel je niks, het is toch leuk om naar die beurs te gaan, genoeg moois te zien.
  Toch leuk dat je je verzameling suikerzakjes bewaard hebt hoor en je verzameling oud speelgoed is echt prachtig!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tijdens het lezen begon ik mee te denken: speldjes en sigarenbandjes heb ik gespaard. Ik heb er geloof ik nog wat van achter in een kast.
  Ik spaarde nu ook nog wel, maar ben gestopt omdat je niet weet waar je het moet laten. En het achter de kastdeuren te zetten vind ik niet leuk. Zo heb ik wat kristallen strooivaatjes, tafelbellen en oude kandelaren van hout. Ik baad 's avonds in kaarslicht....
  Maar het oude speelgoed zou ik zeker niet wegdoen, veel te leuk voor je kleinkinderen!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vroeg me ook af, tijdens het lezen, wat ik eigenlijk spaarde? Ja, stripboeken van Kuifje en Asterix en Obelisk maar vnl Suske&Wiske's. Maar eigenlijk waren mijn twee grotere broers daarmee begonnen en toen hun interesses veranderde nam ik als nakomertje graag hun boeken over. En nu sparen mijn kinderen ze verder, aangespoord door manlief die ook van huis uit een verzameling had. Dus als we op een beurs lopen waar toevallig dozen met die rode strips staan, wordt er altijd in geneusd naar ontbrekende nummers. Oja, en dan hebben we ook de poppetjes ervan die AH járen geleden uitgaf, compleet. Maar geen sigarenbandjes, suikerzakjes o.i.d.
  En qua brocante heb ik wel een zwak voor kommetjes, maar je moet een kast ook nog dicht kunnen maken, dus alleen heel uitzonderlijke én betaalbare (en dat gaat meestal niet samen) komen er nog bij.
  Ik spaar nu mooie momenten en herinneringen...nemen geen plaats in, alleen in je hart (en dat is groot), kosteloos, maar onbetaalbaar!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tijdens het lezen dacht ik zouden de vluchtelingen ook verzamelingen hebben en zou dat dan thuis liggen??
  Materiële zaken zijn zo onbelangrijk als je ziet welke ellende er is.
  Het leven is te kostbaar, dus het leven vieren lijkt me een prachtig iets!
  Hoop voor al die mensen!

  Toch geniet ik van je mooie post, heerlijk om te zien, op zolder ligt nog wel een verzameling....ook maar eens uit gaan zoeken!

  Lieve groet Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lieve Trijnie, wat ben ik het weer met je eens!
  Je kunt individueel alleen maar zorgen voor je eigen omgeving, dat daar liefde is en vrede (als je dat tenminste enigszins kunt regelen). Op de grote trieste veranderingen (en daden) in deze wereld hebben we geen invloed.
  Verzamelen deed ik vroeger ook veel, vooral serviesgoed, maar ook glaswerk e.d.
  Ik ben er mee opgehouden, heb het een en ander weggeven, verkocht en de rest staat nog in dozen op zolder, in de schuur en/of garage.
  Als ik weer eens moed heb verzameld gaat de rest eraan!
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vroeger spaarde je suikerzakjes, sigarenbandjes of postzegels.. nou ik spaarde ze alle drie hihi... mijn grootste verzameling was postzegels, sigarenbandjes spaarde ik omdat mijn oom sigaren rookte waar altijd weer mooie en bijzondere bandjes omheen zaten en hij ze trouw voor mij bewaarde (incl. de houten sigarenkistjes) en suikerzakjes omdat ik de afbeeldingen daarop zo mooi vond. De postzegels en de sigarenbandjes liggen nog op zolder, waar de suikerzakjes gebleven zijn zou ik niet weten.. of zouden de muizen zich misschien tegoed gedaan hebben aan de inhoud;)
  Wat is je oude speelgoed mooi, wel bewaren hoor!!

  Liefs, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja,. ik spaarde vroeger ook suikerzakjes en ook speldjes. Deze werden dan op een groot bord gespeld en ook nog een verzameling sigarenbandjes. Ik heb er niets meer van. Later nog ene verzameling van kobaltblauwe flessen gehad in alle soorten en maten maar nu alleen nog een paar buiten in een kistje :-)

  Leuk dat je deze post hebt geschreven want eerlijk is eerlij: Op de tv en in de kranten alleen maar een hoop ellende.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen