donderdag 29 oktober 2015

Een middag met nostalgie.....

Wanneer je door vrienden uitgenodigd wordt om mee te gaan naar het Openluchtmuseum dan zeg je natuurlijk geen nee! De vrienden hadden een aantal vrijkaartjes en vonden ons en nog een vriend aardig genoeg om mee te nemen....
Het was al jaren geleden dat we er waren geweest terwijl het vlakbij onze woonplaats is, tja, wat van ver komt is blijkbaar altijd lekkerder, zegt men! Dus wat dichtbij huis is daar ga je niet zo snel naar toe.....
Maar deze middag maakten we een reis door onze jeugd.....zo leuk!
Na binnenkomst zagen we direct al iets wat we in het museum nog niet gezien hadden: een stukje Amsterdamse Jordaan van vroeger.
Daar stapten we eerst de kroeg maar eens in: het was al middag dus de jonge jenever zou er best wel ingaan! Vooral die gele citroenjenever die mijn opa altijd dronk.....haha! Er was in ieder geval keuze genoeg.....
Veel kwam me heel bekend voor terwijl ik toch nooit in een kroeg kom!
Maar de kleedjes op de tafel......de liedjes van Tante Leen en Johnny Jordaan die door de ruimte schalden (ik kon ze zelfs meezingen!).......het koffiezetapparaat......kortom,de hele aankleding.
 
En dan al die volle asbakken: je kunt je nu toch niet meer voorstellen dat je vroeger als kind met het mooie potje met sigaretten rond mocht gaan tijdens een verjaardag!!
Maar goed dat die tijden voorbij zijn!
 


Na het bezoek aan de kroeg gingen we met de tram verder: genoeg uitstapplaatsen! Wel was het flauw dat we niet eens mochten spuwen! (Mijn opa had vaak pruimtabak in zijn mond en wat zal dat vies geweest zijn als iedereen dat in de tram had mogen uitspuwen......jakkie!)


We bezochten het verzamelingshuis waarin allerlei spullen van vroeger werden bewaard: wat zagen we veel dingen die we herkenden!  
Telkens hoorde je: oh...dat hadden wij ook!
 
 De onderbroek van opa.....de weckflessen met bonen of andere groenten . Geen wonder dat ik groente vies vond: de bonen waren enorm slap en wanneer onze moeders kookten deden ze dat ook grondig. Een uur de witlof op het vuur laten koken was heel gewoon! En die, inmiddels ,grauwe witlof moest dan gegeten worden met een papje er doorheen! Nee, jonge meiden die dit lezen: wij hadden het vroeger echt niet makkelijk hoor!!

Daarna op weg naar de arbeiderswoningen waarvan er één ingericht was als een jaren 70 huis: een feest van herkenning van de eerste jaren dat we allemaal pas getrouwd waren! Onze inrichting was echt heel smaakvol: feloranje spulletjes in de kamer, een knalgroene muur achter ons bed, een donkerbruine ribbank waar oma uit getrokken moest worden wanneer ze op visite kwam, biezen matten op de grond......ja, we hadden echt een goede smaak in die jaren!
( deze foto's zijn van Pinterest omdat ik te veel bezig was met Ah en Oh roepen zodat ik helemaal vergat te fotograferen!)
 De fonduepan was helemaal hip, die werd dan ook veelvuldig gebruikt! Met van die prikstokjes met verschillende kleuren dopjes erop zodat je je niet in de vork kon vergissen! Maar de volgende ochtend stonk je je flatje uit!
En die macraméhangers......het is weer helemaal in. Maar wij hadden vroeger zoveel van die dingen voor de ramen hangen dat je een dag bezig was om alles eraf te halen, de ramen te wassen en er voor te zorgen dat alles weer op de juiste plek kwam.......volslagen gek natuurlijk!

Daarna nog even naar een Limburgse boerderij met een poepdoos. Zo'n poepdoos hadden mijn opa en oma achter op de deel en ik vond dat zó eng! Achter de kleine, donkere raampjes van de deel keken altijd enge mannen en er zat een enge kerel onder dat gat waar je op moest zitten......haha, of er ooit ook maar iemand met z'n hoofd onder zou gaan liggen! Wat kan je toch als kind rare angsten hebben hè! Verder was er geen wc rol aanwezig maar kranten......En  ....heel sfeervol, een kaars voor het raam? Nee, dit was de verlichting op school toen er nog geen elektrische lampen bestonden! Ongelooflijk dat kinderen hierbij moesten leren lezen!

En dan op weg naar de Zaanse Schans want daar zijn de leuke winkeltjes!
Daar komt een stukje heimwee om de hoek kijken: het snoepgoed uit je jeugd!
Zwart-op-wit in een zakje, toverballen die veranderden van kleur, boterballetjes.....
En dan nu weer niet kunnen kiezen wat je koopt......In de andere winkel kon je voor € 1.50 iets kopen dat ik nog niet gratis mee naar huis zou willen nemen: levertraan!! HET trauma van mijn jeugd!
Nog nooit zoiets vies gehad als dat en het was toch echt verplicht om die vieze hap van de lepel te nemen! Gelukkig had ik een lieve vader van wie ik een stukje kaas kreeg voor na die vieze hap!
Ik hield dat stukje kaas dan ook vlak naast mijn mond zodat ie er zo snel mogelijk achteraan kon! Grrrrr.......wat was dat vies! En mijn 7 jaar jongere broer kreeg dat later in een capsule......het is niet eerlijk, kan er nog kwaad om worden!!
Maar.....we hadden een prachtig mooie middag uitgekozen: de zon scheen heerlijk en dan is de natuur in het museum ook zo mooi! Die bomen in de zon......

De bleek.....de lakens werden er mooi wit van ( of zouden er later nog groene grasvlekken op komen, geen idee)

En dan, na zo'n middagje nostalgie, weer naar huis. Naar het leven dat we ons toendertijd nooit hadden voor kunnen stellen: een leven met onze mobieltjes, whatsappjes, Facebook en Instagram. Een wereld met t.v., auto's en wasmachines..... wat is er in die afgelopen jaren veel verandert!
Wanneer mijn grootouders even konden kijken hoe het er in de wereld nu uitziet zouden ze enorm schrikken, denk ik!
En was vroeger alles beter....? Nee, wanneer je hier zo rondkijkt zie je de armoede, de kleine ruimtes waarin gewoond werd met veel mensen, het weinige voedsel, het harde werken......
Ik ben blij dat ik in deze tijd leef!
We gingen na dit bezoek dan ook lekker uit eten met elkaar......
de mannen alleen wel met de handen (kipkluifjes) dus iets van die vroegere jaren is wel blijven hangen......

19 opmerkingen:

 1. Leuk, jouw rondleiding door het Openluchtmuseum, het is zeker 25 jaar gelden dat ik daar voor het laatst was. Tijd om gauw weer eens te gaan. Wat een feest der herkenning! Die oranje fonduepan hadden wij ook natuurlijk, wie niet! En macramé-gordijnen of gehaakte valletjes.
  Minder leuk was de buitenplee bij opa en oma, een krantenvelletje als wc-papier en zomers vol vliegen, je moet er nou toch niet meer aan denken. Maar er zat wel een hartje in de deur :-)
  Levertraan hoefden wij gelukkig thuis niet, brrrr.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het staat ook nog steeds op mijn lijstje om hier nog eens naar toe te gaan. Ik vond in de jaren zeventig als jong meisje dat oranje al helemaal niets, maar mijn ouders gingen er in mee. We hadden een keuken met groene kastjes en oranje tegeltjes en ja hoor...in het raamkozijn hingen diverse planten in macramé-hangers. Zware donkereiken meubels die nu vast nog wel ergens staan, want de kwaliteit was heel degelijk...dat ging maar niet zo stuk.

  Leuk dat jullie zo genoten hebben en lekker met een etentje hebben afgesloten.

  Alvast een fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, erg leuk en zo herkenbaar, vooral de citroenjenever met suiker die opa en oma dronken.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is echt al 100 jaar geleden dat ik daar geweest ben (voor m'n gevoel dan hè) Ik herken de blauwe boerderij, die stond er toen volgens mij ook en had kennelijk indruk op mij gemaakt. Ik was denk nog een kind van een jaar of 10.
  Leuk om te lezen en de foto's te zien.
  Groetjes,
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het zo'n leuk museum ....fijn weekend liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel leuk , het openlucht museum . Er waren zoveel herkenbare dingen ,
  Dat oranje met rare behangmotieven op de muren , dat herinner ik me nog levendig .
  Die toilet , mijn grootmoeder had buiten een toilet , ik vond vooral de spinnen angstaanjagend .
  En s'nachts , de emmer naar boven , haha.
  Gelukkig zijn die tijden voorbij.
  Groetjes
  Christel , Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel veel jaren geleden ben ik hier ook eens geweest, zo leuk om er door jouw foto's en verhaal even weer terug te zijn!
  Levertraancapsules kreeg ik ook als kind en ik liet ze knappen tussen mijn tanden, heerlijk vond ik dat haha;))
  En de macramé hangers heb ik ook veel gemaakt en zelfs tassen, ik zie me nog zitten.. een stoel voor me met van die knoppen bovenop de rugleuning waar je dan de touwen aan vastmaakte om te knopen. Zo leuk om te doen:)
  En ja die plee.. een ouder echtpaar die mijn moeder vroeger af en toe bezocht hadden er nog zo één.. brr...

  Liefs, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heerlijk! Het is absoluut mijn lievelingsmuseum! Kwam er als klein kind al en nu eigenlijk toch elk jaar wel een minimaal 1x ... ja een toppertje! Leuk dat je het gedeeld hebt, om weer even mee te dwalen..
  Groetjes Cora

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het was een heerlijk verhaal van herkenning. Ik dacht meteen aan de oranje brabantia bussen koffie, thee en suiker. En fonduen wij doen het nog elk jaar met het hele gezin met de feestdagen. Ik ga er zeker eens kijken.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe leuk, Trijnie!
  Ik herken er heel van. Zelfs op de poepdoos heb ik nog gezeten als kind, tot ongeveer mijn zevende jaar.
  De macramé, de brabantiadozen, de kleuren.
  En de levertraan, eerst ook op een lepel, zo smerig, later als capsule.
  Je hebt me echt even teruggebracht naar oude tijden!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook al geniet ik als ik er kom, wat ben ik blij met mijn moderne gemakken!
  De levertraan proef ik als ik er aan denk...... Nee even niet hoor.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Trijnie,
  De jaren zeventig, toen zat ik op de middelbare school, maar bij ons thuis werden zo veel van deze dingen wel gebruikt hoor. Tot en met het oranje fondue-set met de prikkertjes met gekleurde dopjes. Volgens mij hebben mijn ouders dat ding nog niet zo lang geleden nog via marktplaats verkocht. Nu weer helemaal retro natuurlijk.
  Twee jaar geleden was ik in het openluchtmuseum met Ben, maar dan vanwege 'Beleef Landleven'. We waren druk met naar andere dingen kijken en namen ons voor om snel een keer het openluchtmuseum zelf te bezoeken. Het moet nog gebeuren natuurlijk. Maar we gaan het zeker een keer doen. Staat inmiddels vrij hoog op ons lijstje.
  Wat is het er mooi hè, alleen die oude gebouwen al. Ik snap dat het genieten was.
  Fijn weekend,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh en de levertraan, die moest ik ook hoor...
   Liefs,
   Mirjam

   Verwijderen
 13. Ook ik ben van 1961, dus veel van bovenstaande dingen, bijna alles roepen herinneringen op. Mijn ouders hadden het super modern ingericht toen ik een jaar of 10 was en ik heb nu de inrichting van een oma van toen haha...Mijn slaapkamer, paarse muren met knal oranje lamp en groen met paarse gordijnen met modern design...de Bols flessen, die bij iedere verjaardag te voorschijn kwamen want met verjaardagen was altijd veel gezelligheid bij ons. Zelf een klein dansvloertje werd voor gezorgd. Eigenlijk ook wel beter als op je gsm te zitten...haha...ja vroeger was alles leuker en beter, zei mijn vader telkens...zijn lange onderbroeken liggen ook nog in mijn geheugen.......heerlijk.......ik was weer even 10 jaar vandaag....super leuk weer deze post....lieve groet en fijn weekend Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 14. O,wat leuk om te zien , deze foto's....brings back memories! Ben van 1958, en bij mij thuis waren het schrootjes op alle muren en plafond in de keuken, en groen tapijt in de huiskamer.Gelukkig geen oranje op de muur... maar wel een donkerbruin wandmeubel...getsie!
  Laten anderen maar lekker die ouwe meuk op marktplaats kopen, en onder het mon "retro , of vintage " ervan genieten! Wij zijn al geweest,haha!
  Hapje levertraan, klinkt bekend, maar ook hapje kalk...mocht ook door de melk heen...extra calcium!

  Fijn weekend!


  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn man zit in het bestuur van het OLM, dus we komen er nog wel eens.
  Leuk, die oude meuk zoals de fonduepan, etc. Precies dezelfde pan kregen wij van iemand toen we gingen trouwen, compleet, met vorken met gekleurde dopjes en allerlei kleuren fondueborden. Daar moet ik nu toch even niet meer aan denken. Inderdaad: die lucht...!
  Wij hadden ook oranje met bruine gordijnen, bruine bank, oranje eetkamerstoelen.... En dan vond ik mezelf altijd nog al bescheiden in kleurgebruik, ha, ha!
  En ik ben het helemaal met je eens: leuk om al die oude dingen te zien, maar heerlijk dat we nú leven!
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een heerlijk middagje. Die macramehanger heb ik nog wel eens gemaakt op de lagere school en was daar best wel goed in en heeft nog op mn kamer gehangen maar was ook ineens weg hahaha. Die ruwe vloerbedekking hadden we vroeger op de slaapkamers, vreselijk vond ik dat. Toen we gingen verhuizen kregen we zachtere vloerbedekking, helemaal happy hahaha. Nu hebben we zelf nooit vloerbedekking gekocht, de man en ik. Heb er ook niks meer mee. Fijne avond en dank je voor het heerlijke verhaal
  liefs Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wooohh teijnie ik ben jalours op je...wij zijn er een paar jaar geleden ook nog eens geweest, zo leuk, en ja dat huisje uit de 70 er jaren...mijn oranje passefiet staat er ook...en hier ook nog steeds...en ik herkende het melkfabriek ook, dat staat daar ook een, ik weet niet of je het gezien hebt, maar zo 'n zelfde hier in het dorp en daar moest ik dan uit school vla en yoghert gaan halen...je stapte als kind zo de fabrieksvloer op, moet je nu eens mee aankomen..kwam er een man in beige stofjas uit het lawaai om te vragen wat je moest hebben en je kreeg de flessen met capsule zo mee in je tas....eigenlijk hadden we wel een fantastische jeugd, ondanks de slappe sperciebomen uit weckpot...die waren toch altijd nog beter dan die uit de diepvries die er later kwam.....

  BeantwoordenVerwijderen
 18. I
  nderdaad een feest van herkenning!! Mooi beschreven en hele mooie foto's!!!

  BeantwoordenVerwijderen