maandag 23 maart 2015

Er was eens......

Er was eens een koning, geen gewone koning.....nee.....een heel bijzondere koning! Hij heette Koning Winter.
Ieder jaar kwam hij naar Nederland om er voor te zorgen dat de mensen een wintergevoel zouden krijgen! En natuurlijk ook om de boel een beetje in de war te schoppen, want dat vond hij het leukste van het winterweer in dat kleine kikkerlandje!
Hij zat op zijn troon te gniffelen wanneer het weer gelukt was om de treinen niet te laten rijden of als de wegen zo glad waren dat de mensen niet op tijd voor de stamppot thuis konden zijn!
Maar deze winter was het toch anders: hij had er niet zoveel zin meer in, hij werd een beetje oud en lui!
Onderuitgezakt keek hij naar dat lage landje met die mensen die altijd maar over het weer zeuren en dacht: ik wil naar huis..... ik wil weer terug naar mijn eigen Noordpool!
Daar hoef ik tenminste niet zo hard te werken om er winter van te maken! En de mensen zeuren ook niet zo over het weer want daar is maar één soort weer: koud weer!


En de mensen in dat lage land.... vonden die het erg dat ie wegging? Welnee!
Ze waren blij dat ze van 'm af waren want ze hadden zin in blauwe luchten, zon en warmte!
En ja hoor.....de koning had zijn kont nog niet gekeerd naar het koude noorden of daar was ze: de lieftallige lentefee!
In haar roze jurk en met een mooie bloemenkrans op haar lange blonde haren kwam ze stilletjes aangevlogen....


En op dat moment veranderde dat land in een ware bloemenzee! De sneeuwklokjes waren, zoals altijd, weer haantje-de-voorste en kwamen als eerste uit de koude grond omhoog gekropen.
Ze lieten hun klokjes klingelen maar dat was helaas niet voor de mensenoren te horen!Ook al waren ze wel wat kou gewend (ze heten tenslotte niet voor niks sneeuwklokjes)...... toch keken ze eerst wel wat kouwelijk uit hun oogjes! Het is toch altijd even wennen daar boven de grond!


Vlak nadat de sneeuwklokjes boven de grond waren gekomen dachten de krokussen: wij willen dat zonlicht ook zien en kwamen prachtig wit, lila, paars en geel boven de grond!
Ze lieten hun prachtig gekleurde meeldraden zien om bezoekers te lokken hun stuifmeel te eten....Maar...... dachten toen de gele narcissen: dat laten we niet op ons zitten, wij komen ook!
Ze wisten wel dat de meeste mensen hun kleur niet zo mooi vonden: geel is niet favoriet in de tuin! 
Maar dachten de narcissen: diep van binnen vinden ze in het voorjaar onze kleur toch wel om vrolijk van te worden dus......hupsakee, groeien met die hap!                                              Het blauwe druifje kwam ook: ze was wel een wat wild typje maar die kleur blauw......wauw!


Intussen kwamen de mensen allemaal weer uit hun huizen, begonnen de terrasjes weer te bevolken, zorgden dat de tuin weer netjes was en genoten van het mooie lenteweer......
De vlinders en bijen kwamen weer tevoorschijn..... de bloemenkinderen en elfjes vlogen weer rond om alles nog vrolijker te maken!

                                      De vogels zongen weer hun hoogste lied om elkaar te verleiden tot nageslacht.....                                                       De kuikens kropen uit hun eitjes......
                                                            Elfjes schommelden naar hartenlust in de takken van de klimop.....                                              Wat is het weer een vrolijk lentefeest in de tuin!
                                              De bloemenkinderen genieten van de bloeiende viooltjes en ook van
                                              al die vrolijke mensen die zo blij zijn met het voorjaar!

En koning Winter? Heel af en toe komt ie nog even om het hoekje kijken om te plagen: een dikke hagelbui hier, een nachtvorstje daar.....maar ik denk dat we voorlopig wel van hem verlost zijn! Ik zelf zie toch liever die lentefee!


(in mijn vroegere jaren als juf bij de groepen 1 en 2 heb ik veel van deze poppetjes gemaakt om de lentetafel mee te versieren. Ik heb ze bewaard voor de kleinkinderen en vond het leuk om ze eens in "het wild" te fotograferen......vandaar deze foto's)

25 opmerkingen:

 1. Wat een leuke post, Trijnie. Ik ben eerlijk gezegd niet zo gek op de winter, dus ik zou Pinokkio zijn als ik zou zeggen dat ik hem aan het eind van het jaar met open armen ontvang. De lente en de zomer zijn veel meer mijn ding. Ik kan er zo van genieten dat alles uit komt! Zelfs van gele narcissen die in de bermen van de openbare weg staan ;-)!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt dol ben ik niet op sneeuw, ijs, erge kou, regen en tropische temperaturen, maar ik ben toch wel blij dat wij seizoenen hebben. Ook handig voor kleuterjuffen (en oma's) die daarop lekker kunnen inspelen :-) Grappig, die poppetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn favoriete Seizoen is begonnen, ik geniet eigenlijk van alle seizoenen...van de Zomer het minst...vindt het soms te warm.
  Ik geniet nu van de tuin, mooi hoe alles weer uitkomt...het gaat best wel snel.
  Leuk, die poppetjes tussen je bloemen.
  Fijne week nog.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk gedaan hoor met die poppetjes, laat die lentefee maar mooi blijven dat bevalt me best.
  Groetjes Brenda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Trijnie ik heb genoten van je post. Wat heb je dat leuk gedaan . Ik hou van de lente en zou haar vast willen houden. Sneeuwklokjes zijn al uitgebloeid de krokusjes ál. En hier zie ik heel voorzichtig de bläuwe en witte druifjes tevoorschijn komen. Het gaat me allemaal veels te snel.
  Ik wens je nog een fijne week hoor,
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke blog om te lezen en wat heb je die poppetjes mooi gemaakt!
  Vast juf geweest op de vrijeschool. Ook in Ede? Daar hebben de kinderen van mijn zus op school gezeten en nu heeft ze zelf ook de opleiding voor de vrijeschool gedaan.
  Fijne dag met al je mooie poppetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een heerlijk verhaal, Trijnie.
  Ik denk dat jij een echte verhaaltjes juf bent geweest...
  Leuk om de poppetjes zo te zien, een beetje triets is het wel dat de koning oud en lui wordt..ik hoop dat hij toch een kleinzoon heeft die actiever is;)
  Maar dat de lente er nu is vind ik ook heerlijk!
  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha geweldig geschreven, waande me even in een sprookje!

  Liefs Marieke
  WONEN a la Mar

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gaaf hoor...'jou' kleuters waren vast erg blij met jou...al die gave verhaaltjes..
  Maar die koning winter moet je iets verder in je kast stoppen...hij plaagt wel heel veel en lang dit jaar...2 jaar geleden deed hij dat ook al.. is niet goed voor al die vrolijke lentefeepoppetjes, die kruipen weer gewoon terug de grond in...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je kunt zo nog kinderboekenschrijfster kunnen worden, Trijnie!
  Er zit zoveel verteltalent in jou.!
  Prachtig om op deze manier ons de lente in je tuin te laten zien!
  Geniet er veel van!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je zou bijna medelijden krijgen met koning winter....maar helaas, ik zie de lentefee toch nét iets liever. Maar gelukkig wonen we in een gebied van verschillende seizoenen, dat maakt het juist zo afwisselend. En daar hoort koning winter ook bij... eventjes... nét voor de kerst...en dan weer terug naar de noordpool of de wintersportgebieden, waar mensen vrijwillig naar toe gaan om in de sneeuw te ploeteren. Kunnen wij ondertussen genieten van die kleine bloemenkindertjes...
  Ik heb weer genoten! Zo leuk!!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Volgens mij heeft koning winter zijn kleine neefje in het zuiden van het land vergeten...want hier is nog iedere dag nachtvorst en met de wind erbij...akelig koud....gisteren was het de eerste keer overdag weer iets aangenaam....laat die lentefee maar goed haar best doen....Wat een leuke post Trijnie....prachtige lentefoto's met zulke vrolijke poppetjes en zelfs de gele vind ik leuk...fijne dag nog en lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 13. O, helemaal mooi zeg, op de opleiding moesten we dit ook maken en ik heb er ook nog heel veel gemaakt, voor ieder jaargetijde kwam er wel weer iets bij. Het blijft leuk, kleuters zien dit ook als levend materiaal en kunnen er uren mee spelen of naar kijken.
  In het wild vind ik ze ook aangenaam hoor, maar laat je even die koning winter verdwijnen...hup weg ermee, vanmorgen ook al weer de voorruit van ijs moeten ontdoen, dus nu is het klaar:)

  Mooie week en warme, zonnige grote, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat heb je dit toch ontzettend leuk gedaan en die poppetjes zijn echt hartstikke leuk. Heel mooi gefotografeerd tussen de bloemen en het groen.
  Ik ga dit morgen aan mijn dochtertje laten lezen, vindt ze hartstikke leuk!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een superleuke post weer, zo leuk met de poppetjes tussen de bloemen .
  Het lijkt een beetje op een sprookje. Echt van genoten .
  Hopelijk blijft het lentefeetje nog eventjes op haar post.
  Groetjes
  Christel ,garcysplace

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ohh..... wat een schattige poppetjes allemaal en zo lief tussen al de lente bloemen.

  Lieve groet, Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je hebt een mooi sprookje verteld, Trijnie! Ik ben weg van het schommelende elfje...
  Heerlijk, die lente, het is weer genieten in de tuin!
  Lieve groeten, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuke poppetjes Trijnie, wat zal het gezellig in je klas geweest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Trijnie, deze poppetjes herken ik! Mijn collega gebruikte ze ook voor de kijktafel in groep 1 en 2. Zo leuk!
  Wat Koning Winter betreft, die mag van mij op de Noordpool blijven hoor, hoe luier hij is hoe beter ik het vind, haha.
  Geef mij maar lente!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een leuke poppetjes zijn dat, Trijnie. Je hebt ze ook fantastisch in kleur gecombineerd met de bloemen. Erg mooi gedaan. Je verhaal was, zoals altijd, weer heerlijk om te lezen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een leuke serie, je was vast een hele creatieve juf.
  Mooi om te zien en te lezen.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een leuke post is dit, zeg. Die poppetjes zijn toch enig? Kan me voorstellen dat je daar lol in had om dat elk jaar weer te vertellen en te laten zien aan de kleuters.
  Van mij mag koning Winter eigenlijk wel aftreden, hoor. En dan hoop ik dat hij geen troonopvolger heeft :-)
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik hou van sprookjes en zelfs van deze met koning Winter en de lentefiguurtjes. Wat heb je er een leuk verhaal en foto's van gemaakt. Prachtig zijn de poppetjes en Koning Winter ziet er echt koninklijk uit. Fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Echt geweldig dit!
  Je hebt er een heel werk van gemaakt maar werkelijk ontzettend leuk.
  Dit is echt wel genieten hoor.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat leuk, de juf in jou komt weer helemaal naar boven. Volgens mij was je ook heel goed in verhalen vertellen en voorlezen, ik zwijmelde nu al helemaal weg.

  BeantwoordenVerwijderen