maandag 19 januari 2015

Een ouwe doos.....Jaha.....ik heb jullie wel door hoor, jullie lazen "ouwe doos" en dachten direct: die gaat het over zichzelf hebben! 

En eh....ja,dat is ook zo: alleen met die "ouwe doos" bedoel ik ook echt een ouwe doos hoor!
Echt waar, kijk maar: 
Toen we 2 weken geleden de kerstspullen naar boven brachten kwam ik deze ouwe doos weer tegen: een doos vol met schriften en werkjes die mijn ouders voor mij hadden bewaard.
En dat vanaf 4 jarige leeftijd!
En dus.....al 61 jaar oud, een raar idee.
Ben ik nu een antieke of misschien een brocante "ouwe doos"?
  
Later is die doos nog door mij naar onze zolder verhuist en....minstens 20 jaar heb ik er niet meer in gekeken!
Wat moet je er eigenlijk mee, dacht ik. Later moeten onze kinderen dat opruimen en die wil je al dat werk toch niet laten doen...... 
Dus...... tijd voor een grote schoonmaak van herinneringen!
En dat valt niet mee!
Want... wanneer er zoveel dingen door je handen gaan, komt er veel van vroeger weer naar boven..., wat toch wel weer een hele verrassing was! 
Want wat blijkt: ik was toch wel een hele intelligente leerling!
 
Ik ben nog steeds een ster in de vouwwerkjeswereld:
 
 
Dit was een héél moeilijk vouwsel dus erg  knap van mij: de juf had er voor alle zekerheid maar even bijgeschreven dat dit een boekje moest voorstellen! 
Verder was ik bij het betere knip-en plakwerk ook zeer gemotiveerd om er iets bijzonders van te maken zoals je ziet. ( mocht je het handschrift van de juf niet kunnen lezen: er staat crocusjes en die gele bloem heeft zij er volgens mij afgeknipt en daar had ik nog wel zo mijn best op gedaan, wat een foute juf zeg!)
 

Ook bij de Nederlandsche Taal was ik een superintelligente leerling: een 10 voor taal en voor schrijven een 9!
( Nu ik dit versje weer lees denk ik wel dat een jongentje van nog geen 7 jaar tegenwoordig wel iets anders heeft te doen dan met een bloem op z'n pet als knaapje rond te lopen! Tja....tijden veranderen.)
 
 
 
Verder was ik op 7-jarige leeftijd ook al druk met wonen en inrichten bezig: helaas heb ik geen vestibule, salon of serre gekregen. Maar met het huis waar ik nu in woon ben ik ook heel tevreden hoor. Ik kan prima leven zonder vestibule!
 En...eh.... zie je weer die 10 met voor schrijven een 8!!
 

 
Twee jaar later ging ik verhuizen en  kreeg ik in mijn nieuwe woonplaats van de hele klas 3 een brief met daarbij mijn eerste liefdesbrief! Hij schreef "lieve schat"!! Oei, oei....wat spannend was dat.....! En hij vroeg of ik al weer een vrijer had, zeker jaloers!

Jaren later ging ik naar de MULO ( zo intelligent bleek ik dus toch niet te zijn) en daarbij hoorde de AGENDA!!

 

 
We schreven de hele agenda vol en plakten er plaatjes van onze idolen in.
Je ziet wel wie die van mij waren.... ( voor de ouderen onder jullie herkenbaar?)
En eh.....jonge meiden: zien jullie wel dat we zelfs op zaterdag nog naar school gingen!
We moesten hard werken hoor.....
Ja, dat waren nog eens zware tijden, haha! 
 

De intelligentie van mijn beginjaren op school ben ik onderweg ergens kwijtgeraakt: ik bleef ook een keer zitten! Dit was duidelijk de schuld van de onkundige leraren want de potentie die ik had was werkelijk wel goed!
Maar VRIJ zijn was toch eigenlijk wel belangrijker!

 
 Het was de tijd dat wanneer je "tante Betje" had (geen flauw idee waar dat woord vandaan kwam maar het betekende "ongesteld zijn") je niet mee hoefde te doen met gym.
Maar....je moeder moest dat wel bevestigen. Volkomen idioot natuurlijk: zaten we daar met een paar ongestelde meiden op de bank toe te kijken wat de anderen deden.....


 
 
En kijk eens wat lief: toen ik 15 was kreeg ik nog een broertje (ik wilde eigenlijk liever een zusje want ik had er van het mannelijke soort al één!)
Maar wel een goed excuus om geen huiswerk te maken...toch?
 
En....heb ik nou veel in de kliko gedaan? Jawel hoor: allerlei werkstukken die ik voor de "kleuterkweek" moest maken, een werkstuk over het paard (?) alle agenda's, rekenschriften, geschiedenis- en aardrijkskundeschriften.....te veel om op te noemen. Ik heb nu nog een kleine doos waar alles inpast.
En als moderne vrouw zijnde (dus niet zo'n erg "ouwe doos") heb ik alles gedigitaliseerd: foto's gemaakt en opgeslagen onder de naam "schoolspullen Trijnie".
Dat scheelt wel een grote doos hoor....!
En misschien......heel misschien, vinden mijn kinderen het later nog wel leuk om een paar dingen te bewaren: ik heb tenslotte ook nog een schoolschrift van mijn moeder uit 1938.
Veel te leuk om te hebben!
 
 

36 opmerkingen:

 1. Ik vond net je blog via "Hoofdzaken"van Anna Marie.
  Nu mijn reactie:
  Wat ontzettend leuk Trijnie, zoveel gelijkenissen!!! De MULO, de dikke agenda's, liefdesbrieven, alles! 'k Ben van 1954.
  Ik ga je ook volgen.
  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat een leuke 'memorie-lane'! Nu ben ik van '64 maar toch herken ik die agenda's (Rijam?) die helemaal volgeplakt waren met de hot-shots van toen. En hoe later in het jaar hoe dikker ze werden (alleen een dikke post-elastiek hield de boel nog bij elkaar).
  Slim van je om de boel te fotograferen, dat scheelt idd enorm aan opslagplek. En het zou mij wat makkelijker maken om het dan ook weg te gooien, want daar heb ik dan wel eens moeite mee...Leuke post!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superzoet Trijnie...wat een lieve dingen kom je dan tegen op zolder.
  En herken de agenda idd zoals Peetje em ook beschrijft :-)
  Ik vind de opstellen altijd leuk om terug te zien, en spreekbeurten ook.
  Maar een goed idee om er foto's van te maken.
  Erg leuk om mee te kijken met jouw kinderschooltijd!

  Lieve groet, MJ

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O, je zal niet hard opgeschoten zijn denk ik; je wilt dan zoveel lezen en bekijken. Maar leuk zo'n ouwe doos
  (daar bedoel ik natuurlijk jou niet mee, dat snap je wel), super toch om dit terug te zien?! Je bent (was) me d'r een, hihi.
  Liefs en een gezellige avond, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O wat heerlijk lijkt me dat om daar in te snuffelen...ik vind het al leuk om deze foto's te bekijken..laat staan jij!
  Groetjes Cora

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk al je spulletjes van vroeger...ik heb ook zo´n doos gemaakt voor mijn kinderen...kijk er nog weleens in...
  Zelf heb ik eigenlijk niets meer van vroeger....best jammer.
  Fijne Avond.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb ook nog een iets kleinere doos vol herinneringen ,zelfs de eerste champagne kurk zit erin van mijn 18 de verjaardag.
  Zo leuk om eens in te snuffelen na al die jaren.
  Fijne avond nog
  Lieve groetjes
  Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig zeg!! Ik wou dat ik zoiets had. Lijkt mij erg leuk.
  Liefs Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier staat ook nog het een en ander op zolder, al willen we daar binnenkort ook een goede opruiming houden. Maar echt niet alles gaat weg. Aangezien ik niet verwacht dat ik ooit nog iets met de boeken van de Pedagogische Academie ga doen, zal daar wel het meeste van verdwijnen. Van die tijd heb ik veel bewaard. Lieve tekeningen van kinderen die toen bij mij in de klas zaten toen ik stage liep, zijn nog steeds heel leuk maar ja, wat moet je er mee.

  Voor mijn meiden heb ik ook twee dozen op zolder staan met allerlei leuks tot zwemdiploma's aan toe.

  Een leuke post Trijnie. Wat mij betreft val je nog absoluut niet onder de oude dozen hoor ;-), want je schrijft nog bijzonder fris en vaak ook humoristisch.

  Fijne avond! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo herkenbaar, vooral de agenda volgeplakt met plaatjes.
  Ook ik ben 61 jaar en door jou post zie ik al die dingen helemaal voor mij, ikzelf heb niet zoveel meer van vroeger, wel mijn zwem en school diploma's, een zelf gemaakt boek over de herfst en school rapporten.

  Wens je een fijne week en lieve groet,

  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo leuk, ik heb ook nog een paar werkjes van de lagere school.

  Liefs, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat leuk zeg...!!...dat je dit allemaal nog hebt....liefs fijne week Ria...!...x!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb ook een doos met jeugdsentiment; van tekeningen, schoolwerkjes en rapporten tot medailles uit mijn turntijd en zelfs de Doe Maar buttons. Een doos waar je niets mee doet, maar zeker niet weg mag. Leuk dat jij ook nog zoveel hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh Trijnie, dit is prachtig!
  Zelf heb ik ook nog wat spullen van mijn schooltijd, niet alleen schriftelijk, maar zelfs nog handwerkjes.
  Zoiets moet je koesteren!
  En dat laatste schrift is heel herkenbaar, mijn moeder had hem ook en hij ligt nog bij mijn vader. Het is zelfs zo dat ik in de vierde klas uit dat schrift een lied heb gezongen voor de klas.
  Leuk Trijnie, zo'n log!
  Enne, je mag iets antiek noemen als het minimaal 100 jaar oud is.

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, wat gaaf... Al zit ik nu meteen weer gebakken als een stekker, want bij mijn verhuizing vanuit mijn ouderlijk huis ben ik een doos kwijtgeraakt waar niet alleen mijn poëzie albums inzaten , maar ook mijn agenda's vol geplakt met idolen en teksten die mede leerlingen erin schreven.
  Wat leuk dat jij dat allemaal nog hebt. Zorg dat je het niet kwijt raakt...
  Lieve groet Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldig toch Trijnie. Ik heb ook nog het een en ander hoor. Mijn Riam agenda gaat echt niet weg. Dat doen de kinderen dan maar. Ze zetten dan gewoon een container voor de deur, want mijn poppenhuis hobby gaat er ook in.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat léuk dat je al he werkstukken nog hebt. En net als Lia ben ik ook mijn poëzie albums kwijtgeraakt. Zo erg. Geregéld denk ik er ook aan waar zijn ze?. Ik weet nog wel het papiervlechten op de kleuterschool. Mooie herinneringen.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat mooi dat je zoveel hebt zeg, gelukkig heb ik nog wel mijn oude poeziealbums, raporten ook mega ouderwets met cijfers voor werktempo en vlijt. Agenda's volgeplakt met idolen heb ik helaas niet meer (zo jammer) en met een paar ongestelde meiden heb ik ook op de gymbank gezeten, daar maakten we vaak misbruik van (zou het nog steeds zo zijn?) Geen idee eigenlijk, maar nu vinden we het belachelijk ;-)

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Trijnie wat een leuk post alweer, het brengt herinneringen op... ik ben wel wat jonger
  maar toch, die agenda vol "idolen"...haha...
  héél fijne dag nog
  Liefs Kathy

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ja, zó herkenbaar, ouwe doos! Jij niet, hé, ik bedoel de inhoud van die echte ouwe doos.
  Ook ik heb nog die zelfde Ryam agenda's. Bij mij ook Ard Schenk, maar vooral geen Cliff. Die vond ik niks, herinner ik me.
  Ook die mooie schrijfwerkjes en vouw- en knipdingen herinner ik me nog goed.
  Ik heb wel wat, maar niet zo veel als jij uit mijn jeugd.
  Voor mijn meiden heb ik destijds ook een mooie doos gemaakt met schoolherinneringen.
  Leuk, Trijnie!
  Enne....niks ouwe doos, hoor.
  Want dan ben ik een nóg ouwere doos, ha, ha!
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Niet meedoen met de gymles was er in mijn tijd eigenlijk niet meer bij, maar toch hebben we er weleens misbruik van gemaakt. De beste meneer gymleraar wist toch niet wat ie er mee aan moest ;-) De agenda's.. die zou ik ook nog wel eens door willen bladeren, maar bij de diverse verhuizingen ging er telkens meer weg, dus behalve rapporten en diploma's heb ik niet veel bewaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Fantastisch, al die tastbare herinneringen en heel herkenbaar al die dingen. Als je toen geweten had wat je nu weet over Cliff Richard, had je hem vast niet in je agenda geplakt :-)
  Mijn moeder en ikzelf hebben niets anders van mij van vroeger bewaard dan mijn rapporten, sport- en schooldiploma's en mijn poëziealbum. Ik mis de andere dingen niet, maar ik vind het wel heel leuk ze zo terug te zien bij jou.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, ik had het verschrikkelijk gevonden als ik eens per maand niet had mogen meedoen met gym. Gelukkig hoefde m'n moeder dus geen briefjes te schrijven, want dat had ze vast niet gedaan.

   Verwijderen
 23. Bij je eerste regels moest ik zo lachen! Wat heerlijk als je zo'n doos tegenkomt, dat briefje van je moeder, zoveel waard!
  Mijn moeder kwam een tijdje geleden ook aan met allemaal oude spulletjes van mij, zo leuk om alles terug te lezen, mooie herinneringen zijn zoveel waard!
  Veel liefs, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Trijnie,
  Jeetje, een ware schatkist aan herinneringen. Ik zelf heb zo goed als niets van vroeger, alleen mijn poesie-albums heb ik nog en ergens nog een paar oude rapporten... Wat leuk zeg, om zo'n echte liefdesbrief te herlezen... jeetje... vrijer!!
  Ik had voor de middelbare school, al had je toen al Havo en Mavo, een soortgelijke agenda en die werd ook vol gekladderd en volgeplakt met foto's uit het blad de Popfoto!...
  En nu niets meer wegdoen hoor, volgens mij vinden je kinderen dat later juist heel erg leuk om door te kijken, en niet alleen de digitale versies, maar juist the real thing...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat leuk dat je dat allemaal nog hebt!, ik heb nog maar een paar dingen van de lagere school de rest is inmiddels verdwenen.
  Liefs, Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Een doos waarbij veel voorbijkomt wat al lang voorbij is, maar als je het ziet dan leeft het gelijk weer.
  Je vouwwerkje was heel knap hoor:) met mijn kleuters vouw ik bij ieder thema, een heerlijke bezigheid en het boekje hoort daar ook bij, hi,hi.
  Ook hier zijn de dozen nog vol met schoolspullen, we laten ze nog even vol...

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Trijnie,

  Ik heb niets verandert...wat raar...ik weet wel dat er laatsts van iemand anders ook zomaar een reactie weg was.
  En wat me ook opviel...het duurde gisteren twee uur, voordat mijn nieuwe post zichtbaar was...och ja, blogger doet wel eens meer raar.
  Ondertussen heb ik de eitjes...bij de action...
  Toch nog bedankt voor de tip.

  Fijne Avond nog,
  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat prachtig zo schatdoos vol met al die dierbare dingen ... mooi als je dan die eigen geschreven briefjes weer ziet zo mooi tussen de lijntjes moet gelijk aan vroeger denken hahaha koester het maar lekker .... fijne week lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Goedemorgen Trijnie, leuk dat je nog zoveel hebt (had het is nu iets minder las ik ) van vroeger. En ja, in het begin moest ik ook op zaterdagochtend naar school. Veel te kort vond ik een weekend toen al.
  Zelf heb ik nog wel klassenfoto's, rapporten en diploma's. Zelfs voor verkeer en een schooltuindiploma. Waarschijnlijk is toen al de interesse voor tuinieren ontstaan.
  Bij de gymles was het bij ons andersom. Iedereen wilde elke week wel op de bank zitten. Het eerste jaar hadden we alleen nonnen op school. ja, ook voor de gymles. Zie je dat al voor je in een lange jurk en kap? Ze gaf de opdrachten dus mondeling. Niets aan voor ons en in onze naïviteit zaten we dus veel te vaak met "tante Betje" (nooit van gehoord trouwens, bij ons heette het "vlaggetjesweek" :-) ) op de bank. Maar helaas werden onze ouders ingeseind, want er waren aantekeningen van gemaakt :-(
  Leuk dat je ook nog een schrift van je moeder hebt, een generatie terug.
  Van onze eigen kinderen heb ik destijds meer bewaard ook speelgoed.
  Ik zou zuinig zijn op zo'n oude doos als ik er een had.
  Een fijne dag, groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Nou, heel herkenbaar, hoor, Trijnie. Maar we zijn dan ook precies even oud ... eh..... jong. Ja, je was óf voor de Beatles óf voor de Rolling Stones. Ik was ook een Beatle fan en wilde naar hun optreden in Blokker. Maar helaas mocht dat niet van m'n ouders. En ja, heerlijk als je niet mee hoefde te gymen. Ook dat herken ik. Heb je je poëzie album nog? Leuk blog met veel herkenbaars. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 31. hahahaha geweldig!!! Ouwe doos hihihi
  Leuk om die dingen weer tegen te komen he. Heb er ook nog een paar bewaard en de rest weggegooid voor we gingen verhuizen, scheelde weer een doos. Ook die agenda is heel herkenbaar want toen ik op de Havo zat kon dat ding niet eens meer dicht van al het plakwerk en posters
  Bijzonder het schrift van je moeder, heel speciaal.
  Als ik ongesteld was had mn moeder t over kermis hahaha
  Fijne dag
  lieve groet Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 32. OOO, wat moest ik lachen om die ouwe doos, zelf ben ik nl. ook zo'n ouwe doos en heb die ouwe dozen van vroeger ook bewaard. Zo leuk. Vooral die volgekliederde agenda's zijn helemaal herkenbaar, ik zag bij jou zelfs ook Ard Schenk. Leuk allemaal hoor, ik heb er van genoten.
  Groet,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Oh wat is dit leuk zeg! Ik heb ook nog zo' n ouwe doos op zolder. Met agenda's , boeken, schriften, poëzie albums en barbiepoppen. Tja de tijd vliegt......gaaf dat al die dierbare spulletjes bewaard zijn gebleven!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Er huppelen hier 4 van dat half langharig lief tuig rond :))
  De man zit iedere avond in zn i.kea-kuipstoel met zn laptop op en schoot en de bank is voor mij. Vind ik n superdeal want in die kuipstoelen moet ik onderuit hangen want anders raak ik de grond niet hihihi
  Fijn dag en leuk dat je ff langskwam
  lieve groet Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wat een herkenning :-)))))))))))))))))))))))
  Vooral die agenda's die inderdaad helemaal volgeplakt werden met plaatjes van idolen en ik plakte ook steevast de top-40 erin whaaaaaaaa..... ik zit hier echt weer te genieten (er waren uiteraard ook minder moment op school) en geniet van je werkjes Trijnie. Superblog weer .

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen