zondag 27 oktober 2013

leuk.....tamme kastanjes!

 
Toen we hier 10 jaar geleden kwamen wonen moest er een grote dennenboom uit de tuin omdat die te veel schaduw gaf en de grond bedekte met een laag naalden.
En mijn motto was: een boom eruit ook weer een boom erin maar dan geen naaldboom.
Het is hier achterin de tuin een bomenrijk gebied dus keken we wat het beste in de omgeving zou passen. Een kastanjeboom leek ons wel wat maar het duurt zo lang tot die wat gegroeid zou zijn. En we wilden voordat we naar het bejaardentehuis zouden moeten ook graag de boom volgroeid zien.
Nou dan maar een tamme, dat schijnen snellere groeiers te zijn.
Nou dat hebben we geweten!!
Die boom groeit wel een cm per dag geloof ik.
En wat een blad komt daar vanaf, niet te geloven.
Dit jaar voor het eerst een lading tamme kastanjes, een goed vruchtjaar geloof ik. Hij had in het voorjaar ook voor het eerst volop gebloeid.


 
Maar de boom op zich is wel prachtig, kijk maar eens omhoog zo tegen het zonlicht in. En ja...wie kan er nou zeggen dat ie onder z'n eigen kastanjeboom kan zitten!

 
 
 
 
 
 
Ze kunnen ook nog mooi ter decoratie liggen want om op te eten.....niet echt geweldig.
Je kunt er puree van maken (smaakt niet!) en je kunt ze poffen (dat ligt zwaar op de maag!)Gelukkig hebben we een paar knechtjes in de vakantie die ze wel op willen rapen: manden vol!
 Later hebben we ze voor commerciële doeleinden ingezet door ze op straat alles te laten verkopen.
Ja, rijk word je er niet van maar ze hadden er wel veel klanten.
De jongste bleef maar roepen: mensen ...kopen! (tamme kastanjes er achteraan roepen  is op de leeftijd van 3 een beetje te veel van het goede) 
 
 
 
 
 
 
O ja, hier alsnog een rode paddenstoel! Ha eindelijk gevonden.
Afgelopen dinsdag met dat stralende weer ging ik met drie vriendinnen een boswandeling maken. Dus....mijn fototoestel natuurlijk mee want nu zou ik vast en zeker wel een mooie foto kunnen maken.
Nu weten de meeste van jullie wel dat een toestel meenemen niet een "gevalletje broekzak" is.
En daar liep ik gezellig kletsend met een grote tas om mijn nek en ja hoor....daar diende het eerste mooie plaatje zich al aan: de schaapskudde, lopend over de hei met een prachtige blauwe lucht als achtergrond.
Dus...fototoestel in de aanslag en knippen maar! (niet heus)
Komt er op mijn scherm: er moet een kaart in. GGGRRRRRR!!
Zit de kaart nog in de laptop!
Ja, zo heb ik de hele middag moeten horen: hé Trijnie kom eens kijken hier staan een stel mooie rode  paddenstoelen, echt wat voor jou!
Jaja, leuke vriendinnen heb ik toch.
Later in de week heb ik gelukkig nog 1 (!) gezien toen we met de kleinkinderen gingen wandelen.
En ja hoor...het kaartje zat er toen in.
 

5 opmerkingen:

 1. Deze bomen groeien inderdaad als kool maar gelukkig krijg je er ook schaduw en veel kastanjes voor terug. Ik hoop dat je knechtjes goede zaken hebben gedaan. En nu je vriendinnen het vergeten van het kaartje er zo ingewreven hebben, zal het je vast niet meer overkomen ;-).

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat je een tamme kastanje in je tuin hebt, ik vind het heel mooi, maar manlief wil hier geen grote bomen meer nadat onze 10 meter hoge beukenboom verdwenen is, wil hij licht in de tuin:) Ach ja ik mis het wel hoor, maar het blad mis ik weer niet:)
  Leuk om je kleinkinderen zo aan het werk te zien en te horen, morgen begin ik weer, de verhalen van de kleuters zijn altijd om te smullen, dat zul jij zeker herkennen.

  Lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja...bomen groeien hard...wij zijn alles aan het snoeien...wat een werk.
  In onze tuin hebben we een wilde kastanje...het blad verkleurt zo mooi, en de dikke knoppen voor het volgend jaar zitten er al weer in, zo mooi.
  Fijne week.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zal je geen tweede keer overkomen dat je kaart nog in de laptop zit :-) Lijkt me overigens erg leuk een kastanje boom in de tuin..kastanjes zijn hier favoriet bij de kinderen!

  Fijne week, Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi zo'n grote boom als natuurlijke parasol in je tuin. Tamme kastanjes vind ik ook niet echt lekker. Maar wat leuk dat je kleinkinderen de kastanjes probeerden te verkopen en dat je niet met al die gekochte mensen binnen zat!
  Groetjes, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen