zaterdag 5 juli 2014

Het zijn net kleuters!

Zoals jullie wel weten was ik mijn werkzame leven een "kleuterjuf".
Dat heb ik met zoveel plezier gedaan, ik zou geen ander werk willen doen!
Nu doe ik het zelfs af en toe nog vrijwillig!

Maar.....nu heb ik weer een klas: een tuinklas.
Vroeger moest ik altijd een groepsprofiel van mijn klas met kleuters maken....een klas is niet alleen een persoon maar functioneert ook als een groep! En daar moesten we ook mee aan de slag!
Nou, ik wil je vertellen....een tuin is net een klas kinderen hoor: je hebt ze in alle soorten en maten.
Als groep is het een punt dat ze veel aandacht vragen, ze elkaar regelmatig in de weg zitten en de samenwerking kan ook wel beter!
Afgelopen periode vroegen ze wel erg veel aandacht: ze schreeuwden me toe: juhuf....ik heb zó'n dorst! En nu ben ik een strenge juf.....zo'n juf die ze niet direct de zin geeft.
Planten die vragen worden overgeslagen....zoiets! En ze worden er alleen maar lui van!
Maar afgelopen maandag ging ik toch overstag: ze hingen naar beneden met hangende bloemhoofdjes zielig te doen en dat is toch ook niet de bedoeling.
Ik kreeg medelijden met ze!
Dus.....een avond lang sproeien, ik denk dat wij er een jaar lang van onder de douche zouden kunnen!!
En ja hoor.....de volgende dag waren ze weer wat fitter.

Nu heb je in een klas verschillende types, geen kind (sorry....plant) is hetzelfde. je moet ze allemaal op een verschillende manier aanpakken en begeleiden.

Je hebt van die types.....dat zijn de uitslovers: ze doen altijd een beetje meer dan zou moeten en roepen dan: kijk mij het eens goed doen!
Zoals de Echinops (kogeldistel) Die hoort zo ongeveer 1.20 te worden maar bij ons meer dan 2 meter!! Ja dat is aandacht vragen natuurlijk, kijk maar.

 
Toch is ie wel sociaal zoals je ziet!
 
Dan heb je nog van die achterbakse typetjes: ze doen het goed  maar wanneer je de rug naar ze toekeert laten ze stiekem héél veel droge blaadjes vallen en moet je elke dag vegen. Kijk juf.....zoveel dorst heb ik! Ja, die rozen zijn een lastig stelletje hier op de zandgrond!
Je hebt zo een emmer vol blad!
 
 
En altijd zitten er van die een ondeugende typetjes in de groep: die je uitdagen en dan laten zien wat ze durven:
 (in het echt vond ik die wel leuk!)
 
 
Kijk juf.......ik hoor groen te zijn maar ga
geel worden.....lekker puh!
Ja, lieverd, dat mag hoor maar nu even niet! Beloof je dat je binnenkort weer groen bent?
Ja juf! (ja ik heb wel overwicht hoor!)
 
Dan zijn er altijd nog van die drukke, aanwezige figuren.....een beetje dominante types, doen waar ze zin in hebben:
akeleien en papavers heten ze.
 
 


 
Ze weten veel te goed dat ze mooi zijn, gaan staan waar ze willen en trekken alle aandacht naar zich toe. Maar ja.......ze zijn ook wel het aanzien waard!
 
Verder zijn er van die figuren die altijd een beetje uit de hoogte op je neerkijken. Toegegeven....ze komen niet vaak voor maar toch, ze zijn er wel:
De reuzenscabiosa (cephalaria leucantha): mooi geel (hoewel het hier wit lijkt) weinig eisen stelt (dat dan weer wel) en toch ook wel weer sociaal vaardig is: elke bezoeker heet hij van harte welkom!
En hij wordt wel 140 cm hoog!
 

 
Dan heb je nog types die soms even uit de omgeving van de ouders gehaald moeten worden anders komt er niks van ze terecht. (gelukkig heb ik die ervaring in mijn eigen kleuterklas niet!)
Maar wanner je dat niet doet blijft er niets meer van het gezin over:
 
 
Familie Monarda zitmijnhaarwelgoed.
 
En ach....dan zijn er altijd van die lieverdjes: ze vallen niet zo op, daarom moet je ze altijd goed in de gaten houden. Ze doen erg hun best om erbij te horen. En ze zien er zó schattig uit!
Gelukkig komen er steeds meer van....daar houd ik wel van bij dit type:
 
 
Er is ook een groep van het beschermende soort: iedereen helpen, iedereen mag bij hen komen: vogels om hun nesten in te bouwen, egels om zich te kunnen verstoppen, slakken om eronder te liggen.....maar ze vergeten zichzelf.
Ze worden soms compleet kapot gemaakt!
 
 
En dan nog diegenen waar je veel mee moet praten, alles uitleggen.
Er moet ook telkens geëvalueerd worden: hoe komt het toch, denk je, dat het van onderen zo misgaat.....heb je zelf een idee?
Het geeft niet hoor dat je blaadjes geel worden.....dat komt echt wel weer goed....bloei jij maar lekker verder: de juf let wel op!
 
 

 
En dat wil de juf best wel doen hoor want jij hebt zo'mooie naam:
clematis triternata rubromarginata. Jaaaa.....daar doet de tuinjuf echt wel haar best voor!!
 
En gelukkig.......er zijn ook figuren die gewoon doen wat ze moeten doen, je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Ze laten het hele seizoen zien dat ze weten wat ze moeten doen nl. ....groeien en bloeien. Daar zou je wel een klas vol van willen hebben maar......... dat is dan weer zó saai!!
 
 
De naam is Erysimum "Bowles Mauve".
Wat wel weer jammer is dat ie niet zo oud wordt: hij kan nl. niet zo tegen de kou!
 
En dan heb je altijd aan het einde van het seizoen van  die types die denken: kom, ik moet toch nog maar even laten zien wat ik kan, wel een beetje laat maar.....beter laat dan nooit!
 
 
Paddenlelie/arme luis orchidee....maar de mooiere naam is Tricyrtis ( dat is beter toch? Je zou bijna gepest worden met zo'n naam!)
 
Zo .....een klas vol met lastige en lieve, dominante en drukke, volgers en leiders.....
Ja, het lijkt toch bijna op een echte kleuterklas!
En dan aan het einde van het seizoen natuurlijk wel even in een schrift (lekker ouderwets) evalueren, rapporteren, overleggen, veranderingsplannen maken, weer opnieuw een groepsplan maken, de individuele plannen maken, beoordelen en nog zoveel meer!
Ja, het leven van een tuinjuf gaat niet over rozen!!
 
Misschien denken sommigen van jullie nu: blij dat mijn kind niet bij zo'n juf in de klas zat maar.....naast
soms streng en boos zijn heb ik de echte kleuters ook veel aandacht, liefde en zorg gegeven om te kunnen groeien!
 Ja......het zijn toch net planten!

28 opmerkingen:

 1. Wat heb je dat leuk geschreven Trijnie...die vergelijking gaat echt op. En een strenge juf, daar is niets mis mee hoor. Streng en lief kunnen heel goed samengaan en uiteindelijk zijn kleuters (maar zelfs volwassenen) meer gebaat bij duidelijkheid. Ik heb de Pedagigische Academie afgerond en al ben ik uiteindelijk niet echt juf geworden (ik moest het dubbeltje drie keer omdraaien dus ik moest echt een baan....en dat viel in het onderwijs toen nog niet zo mee), ik viel ook onder die categorie.

  Ja...elke plant heeft zo haar eigen benadering, maar dat maakt tuinieren ook zo leuk. De geranium in mijn vaasje is de geranium rozanne. Uit enkele reacties blijkt verbazing omdat hun geraniums al lang zijn uitgebloeid, maar deze bloeit lang en uitbundig...totdat de vorst inzet, zijn er meestal nog wel bloemen. Tot oktober/november kun je er dus plezier van hebben.

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's van mooie planten!

  Ik laat de regen en de zon vrij spelen in mijn tuin.
  Bij de aanleg heb ik een ondergrondse tuinslang aangelegd.
  En nu heb ik zelfs een heuse waterpomp.
  Maar de regen en de zon mogen het met elkaar uitzoeken.

  De waterpomp gebruik ik alleen voor de kamerplanten en de drinkschalen van de vogels en tuindieren.

  Natuurvriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een gave post...jij moet schrijfster worden...ík heb genoten van je verhaal...en ik zou willen dat alle juffen zo waren.....
  Je vergelijking gaat n ieder geval helemaal op...jij 'verstaat' je vak, dat is een ding wat zeker is....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je dät gezellig opgeschreven ik heb er van genoten. Ik kan nu nooit meer normaal naar een plant kijken zonder daarbij aan je woorden te denken hi hi.
  Nog een fijn weekend, liefs annëke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb ik hiervan genoten, ik vind dit een super goed verhaal Trijnie en ook nog zo waar, planten zijn net kleuters. En je mag best streng zijn, daar worden ze beslist niet minder van, net als de kleuters.
  Wens je een heerlijk weekend!
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig je verhaal hoe je voor je tuin elke plant en bloem haar eigen zorg probeert te geven. Een heerlijk verhaal om te lezen. En ik zou best bij je in de klas willen zitten, hoor!
  Het is ook wat om alles aan de groei en bloei te houden.
  Wist je trouwens dat als je slakken oppakt uit je tuin en 20 meter wegbrengt, ze niet terug komen. Ze zijn dan hun orientatie kwijt en zoeken een nieuw honk. Als je ze bij wijze van spreken over de heg gooit, zijn ze zo terug.
  Trijnie, ik heb genoten van je verhaal en ik wens je een mooi weekend!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jij bent volgens mij zo'n juf waar ik mijn kinderen graag bij in de klas had gehad :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ahaaaaa!!!! Stiekem heb je toch een boel plezier gehad van het maken van hp's, gp's en groepsprofielen enzo, ik heb je wel door!

  Voor de goede orde: beste mensen: Trijnie was en is een TOPjuf! En ze kan echt nog beter met kleuters omgaan dan met planten, en dat wil wat zeggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh Trijnie, wat heb je dit mooi geschreven. Heel boeiend, onderhoudend, grappig, lief, aanstekelijk... ik krijg meteen zin om in de tuin te werken...
  nog snel even een paar plantjes wat extra water geven dan? En heel mooie foto's. Ik vind het echt super mooi en leuk...
  De vergelijking gaat echt helemaal op, naar beide kanten..
  Je hebt trouwens wel heel veel erg mooie planten in je tuin hoor... heerlijk...
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijk verhaal! Ik heb genoten van deze vergelijking, want het klopt ook nog. Volgens mij heb ik ook een paar van zo'n "kleuters" in de tuin zitten. Je hebt ook zo'n mooie profielfoto's van je "kindjes" gemaakt...!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha wat leuk geschreven zeg! Ik heb me kostelijk vermaakt met het lezen ervan. :)

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Poeh je hebt het bijna nog drukker met je tuinklas dan een klas vol kleuters :)

  Groetjes,
  Colin

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dacht je eindelijk van je pensioen te genieten en nu heb je zo'n grote bewerkelijke klas ;-) Maar wel met veel mooie lieverdjes. En behalve door de week mag je daar ook in het weekend van genieten.
  Terwijl jij van je tuin genoot hebben wij vandaag de vloer van de keuken en huiskamer geschuurd. Ik las dat dat ook. Og op Jou to do lijstje staat. Ook hier hikten wij er tegenaan hoor. Daarom gingen we eerst op vakantie om ons mentaal voor te bereiden tot vandaag. Maar het viel reuze mee. Met zo'n grote machine van P(r)a xis. Alsof je achter een kinderwagen loopt, nou ja ietsje zwaarder dan. Morgen lak ik het verder af, want ja nu moest er wel voetbal gekeken worden, maar niet door mij.
  Een fijne zondag met misschien nog een rondje door je klas. Groetjes, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig verhaal! Mooie foto's!
  Liefs Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuk verhaal! Heb er van genoten!

  Heel fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zo leuk geschreven en je foto's zijn weer prachtig!

  Wens je nog een fijne zondag verder,
  Anita.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een leuke juf ben je nog steeds hoor. Ik moest lachen bij familie Monarda zitmijnhaarwelgoed haha.
  Ik heb met plezier je verhaal gelezen!
  Liefs, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ha, ha...eens juf, altijd juf!
  Wat een leuke vergelijkingen.
  Een heleboel herken ik wel, hoor. Maar ja...net als bij kleuters moet je er toch maar mee zien te accorderen.
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Deze las ik eerder al. Maar wil nog even reageren en je een complimentje geven. Heel leuk geschreven. Las het met plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ach Trijnie, wat heb ik dit toch weer met veel plezier gelezen!! Heel leuk gedaan met die begeleidende foto's!!
  Vanmiddag rapportgesprek met de juf van Zoya,nog twee weken, dan begint de vakantie. De kinderen hebben er heel erg veel zin in en zijn vooral blij dat ze na de vakantie weer in een hogere groep zitten met een nieuwe juf/meester. Ik daarentegen heb altijd moeite met het naderende afscheid, gek is dat toch, ik hecht me gewoon teveel aan mensen, denk ik hihi ;-)
  Op dit moment kijk ik naar buiten en zie dat de blauwe regen weer nodig gesnoeid moet worden, die groeit ook maar gestaag door pffff!!
  Een fijne nieuwe week, hopelijk hou je je klas uuh tuin een beetje onder controle!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hi hi wat een prachtige vergelijking. Ik heb genoten van je mooie verhaal en de bijbehorende foto's!
  Fijne week. Groetjes van Aleta

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat heb je dit prachtig in woord en beeld gegoten. Ben aan het denken wat voor typetjes ik hier heb. Die zich overal nestelende Akelei is er en ik laat begaan, moedig hem/haar zelfs aan.... dan is er zo nu en dan een klaproosje dat zomaar ergens op bezoek komt, moedig ik zelfs nog meer aan.... En die lieve Hortensia's, ze zijn met velen in onze tuin en ze vragen zoveel en ik doe maar, probeer ze alles te geven wat ze vragen maar krijg er toch niet voor terug wat ik zou verwachten.... Denk dat ik geen goede juf ben.... :( Ik zal eens bij jou in de leer moeten komen ;)
  Lieve groet,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hahahaha.... echt heerlijk dit blog Trijnie!!!
  Zo leuk geschreven dat je gewoon blijft lezen.
  Je omlijsting met de foto's is dan ook hele veelzeggend.
  Ik heb echt heerlijk genoten van dit blog Trijnie.
  Echt, je kan er wat van :-)))))))

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat ontzettend leuk opgeschreven zeg, ik heb er van genoten!

  Liefs, Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wow, your pictures are stunnig!!! Love your close ups and macros! Great!
  Sunny days and a happy time
  Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi Trijnie,
  Wat een genot om te lezen! Wat heb je dit heerlijk geestig geschreven, hoe kom je er op om je tuin te vergelijken met een kleuterklas ;-)
  Rake typeringen, grote klasse!
  Je moet een superleuke juf geweest zijn.

  Fijne zondag en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen